Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

25 oktober 2005
Mogelijk vogelpestvirus in Duitsland

Het laatste nieuws over vogelpest is niet goed. Onderstaand bericht is vanmiddag 25 oktober bekend gemaakt. door Agrimedia. Ook in Duitsland is mogelijk vogelpest gevonden. NAJK dagelijks bestuurder Christian van Bommel: Dit is een groot drama voor de Nederlandse pluimveehouderij. Het is nu de vraag of we het buiten de deur kunnen houden met de maatregelen die er nu zijn genomen. Laten we het besten er van hopen.

Het vogelpestvirus rukt op naar Duitsland. De autoriteiten in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts laten onderzoeken of 25 wilde eenden en ganzen zijn bezweken aan vogelpest. De trekvogels werden gisteren dood aangetroffen in Neuwied, dat op zon 150 kilometer van de grens met Limburg ligt.
De trekvogels lagen bij een vijver die zij als rustplaats gebruikten. Omdat zoveel vogels op één plek stierven, besloot het ministerie van landbouw van de deelstaat onmiddellijk tot een onderzoek. Een laboratorium in Koblenz maakt de definitieve uitslag vanmiddag bekend. De Europese Unie zal in verband met de bestrijding van de vogelgriep naar verwachting op korte termijn een verbod afkondigen op de import van exotische vogels. Dat hebben EU-ambtenaren dinsdag gezegd. De maatregel zal onder meer consequenties hebben voor de handel van papegaaien vanuit Suriname, van waaruit jaarlijks zo'n vierduizend dieren naar Europa worden geëxporteerd.