Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: âMoeder van de burgerrechtenbewegingâ overleden Uitzenddatum: Di. 25 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Erwin Hoffmann



Rosa Parks weigerde in 1955 in het voorste deel van een Amerikaanse bus op te staan voor een blanke man. Ze werd opgepakt, omdat zwarte mensen wettelijk verplicht waren achterin de bus plaats te nemen. Parks werd na haar vreedzame actie de âmoeder van de burgerrechtenbewegingâ genoemd. Maandag overleed ze op 92-jarige leeftijd. Een
terugblik op haar daad.

Segregatiewetten
In de jaren vijftig bestonden in Amerika nog de zogenaamde âsegregatiewettenâ. In het zuiden van het land mocht blank en zwart niet door elkaar zitten in bussen, restaurants en andere openbare gelegenheden.

Gevangenis
Op 1 december 1955 weigerde Rosa Parks echter haar plek in de bus in Montgomery af te staan aan een blanke man. Ze moest de gevangenis in en kreeg 14 dollar boete. Twee zwarte vrouwen waren voor dezelfde daad eerder dat jaar alleen beboet.

Boycot
De arrestatie van Parks leidde tot een boycot van het busvervoer door alle zwarten. Het protest stond onder leiding van Martin Luther King, in die dagen nog een onbekende dominee.

Ongrondwettig
In 1956 oordeelde het hoogste gerechtshof in de VS dat de speciale regels voor het zwarte deel van de bevolking ongrondwettig waren en moesten worden afgeschaft.

'Ze stond op door te gaan zitten'
Burgemeester Kilpatrick van Detroit, waar Parks lang heeft gewoond, zei in een reactie op haar dood dat hij een bijzondere band met de burgerrechtenactiviste had. âZe stond op door te gaan zitten. Ik sta hier alleen maar dankzij haar.â

Netwerk sprak over het belang van Parks daad met Willem Post, Amerikadeskundige en Lois Pot. Pots zus werd bekend als een van de âLittle Rock Nineâ. Deze kinderen werd in 1957 op grond van hun huidskleur de toegang geweigerd tot de Little Rock Central High School in Little Rock, Arkansas.
Links:
Rosa Parks, biografie en fotoâs
Time 100, Heroes & Icons: Rosa Parks
Wikipedia over Rosa Parks