Nederlandse Vereniging van Journalisten

Gesprek met en bij Wegener begint

NVJ BIJEENKOMSTEN BIJ WEGENER

dinsdag 1 november 14.00 uur Twentsche Courant/Tubantia 16.30 uur De Stentor

maandag 7 november
10.00 uur PZC 13.45 uur BN De Stem 16.15 uur Brabants Dagblad

dinsdag 8 november
11.00 uur Eindhovens Dagblad 14.30 uur De Gelderlander

Aan de NVJ leden werkzaam bij de Wegener Dagbladen

Amsterdam, 25 oktober 2005

Geachte collegae,

Vandaag hebben we kennis genomen van een aantal besluiten van de Raad van Bestuur alsmede een verklaring van de hoofdredactie die hier op aansluit. De NVJ zal op korte termijn toelichting krijgen op de plannen. We zullen ons in dit gesprek zowel richten op de vraag of en zo ja hoeveel arbeidsplaatsen er vervallen alsook op inhoudelijke aspecten zoals bijvoorbeeld de werking van het redactiestatuut en de moties van de verschillende redacties.

Ondertussen is de NVJ betrokken geweest bij de eerste gesprekken over een nieuw Sociaal Plan met een looptijd van twee jaar. Uitgangspunt voor de gesprekken was het vorige sociaal plan, Sociaal Plan WKB. De onderhandelingsdelegatie Wegener, onder voorzitterschap van Gerard Driehuis, heeft aangegeven het vorige sociaal plan te duur te vinden en wil wijzigingen aanbrengen. Daarnaast wil het bedrijf meer mogelijkheden krijgen om op kwaliteit te selecteren inplaats van het hanteren van LIFO (last in first out). Uitgangspunt voor Wegener is om zoveel mogelijk (de meest geschikte) mensen aan het werk te houden en om beperkte middelen zoveel mogelijk effectief in te zetten.

De NVJ heeft te kennen gegeven de ouderenregeling te willen inzetten als een vrijwillig instrument bij komende reorganisaties. Tevens hebben we gezegd te willen kijken naar de hoogte van de vertrekpremie. Wat betreft de herplaats- en zoektermijnen hebben we gemeld dat een aantal redacties in het kader van mogelijke nieuwe ontwikkelingen heeft aangegeven geen gedwongen ontslagen te willen, waardoor het opnemen van herplaats- en zoektermijnen in een sociaal plan moeilijk ligt. Wat betreft de selectie op kwaliteit hebben we gemeld dat uit de eerste evaluatie van de NVJ bij de JV AD blijkt dat dit op een dusdanige wijze is toegepast dat we ons als NVJ willen beraden over het überhaupt opnemen van kwalitatieve selectiemogelijkheden in een Sociaal Plan. In het verleden hebben we in samenspraak met de redacties bij andere reorganisaties een bepaalde vorm van kwaliteitsselectie toegelaten maar de gang van zaken bij het AD is aanleiding om hierover uitgebreid te overleggen met de leden. Over het geheel genomen is het uitgangspunt voor de NVJ dat het aanwijzen van boventalligen voorkomen zou moeten worden en dat vrijwillige vertrekregelingen zoveel als mogelijk moeten worden ingezet.

Volgende week beginnen de onderhandelingen; die bijeenkomsten zijn gepland op dinsdag 1 november en donderdag 10 november . De NVJ wil graag overleg met haar leden over zowel de onderhandelingen voor een Sociaal Plan alsmede de nieuwe ontwikkelingen zoals aangekondigd door de Raad van Bestuur. Zie hiervoor het onderstaande schema.

Graag ontmoet ik u op de redactie. Mocht u tussentijds vragen hebben dan hoor ik die graag.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert
Secretaris NVJ
dagblad@nvj.nl