Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459800 Fax 071-5459326 Bezoekadres Elisabethhof 3 2353 EW Leiderdorp Afdeling Bureau Communicatie

Behandeld door H.P.Vos Doorkiesnummer 071-5459804 Ons kenmerk Uw kenmerk Datum 11 oktober 2005 Onderwerp uitnodiging mediabijeenkomst Bijlagen persalarmregeling en programma

Hoofdredactie diverse media

Geachte mevrouw/heer,

Hierbij nodig ik u en uw redactieleden van harte uit voor een media bijeenkomst op dinsdagmiddag 25 oktober 2005. Voor deze bijeenkomst worden alle (hoofd)redacties van de media die in Hollands Midden verschijnen uitgenodigd. Als korpschef van politie Hollands Midden wil ik die middag het vernieuwde media beleid van mijn korps met u bespreken. Het programma met verdere details over de bijeenkomst gaat hierbij.

Ontwikkelingen

Binnen politie Nederland zijn verschillende ontwikkelingen gaande. Dit heeft onder ander geleid tot een landelijke richtlijn mediazaken die is doorvertaald naar alle korpsen. Mijn korps is daarnaast ook volop aan de slag met een interne kwaliteitsslag voor de bedrijfsvoering. Beide bewegingen leiden er toe dat wij slagvaardig en efficiënt met onze beperkte capaciteit kunnen omgaan. Tegelijkertijd streven wij naar een goed en intensief contact met regionale en landelijke media. U bent immers een belangrijke schakel tussen het politiekorps en de burger!

Doel

Een belangrijk doel van het mediabeleid is het leveren van een bijdrage aan het verbeteren van het vertrouwen en de waardering van de burgers in de politie. Vertrouwen dat we nodig hebben om ons werk goed te kunnen uitvoeren. Om dit vertrouwen te vergroten is het noodzakelijk dat de politie verantwoording aflegt en uitleg geeft over haar werk en het gevoerde beleid. Maar ook door helder te laten zien wat zij doet, waarom en hoe zij dit doet en welke resultaten dit oplevert. De politie kan dit niet alleen en is daarbij afhankelijk van lokaal bestuur, het Openbaar Ministerie en andere veiligheidspartners. Dit geldt in de context van het mediabeleid met name voor de woordvoering. Om deze reden is dit mediabeleid ook gedeeld met en geaccordeerd door het dagelijks bestuur van onze veiligheidsregio.

De grote lijnen

Vanuit uw rol als nieuwsbrenger heeft u belang bij berichtgeving over de dagelijkse gebeurtenissen op straat, in de wijk en in de regio. Het is echter niet haalbaar en verantwoord om de honderden incidenten per week door te vertalen in persberichten. Niet verantwoord omdat dit in mijn organisatie te veel capaciteit zou vergen dat niet voor politiewerk beschikbaar is. Anderzijds hecht ik er veel waarde aan te laten zien wat de politie in de regio doet. De mogelijkheid om politiewerk door de media te laten volgen wil ik daarom vergroten. Om die reden heb ik onlangs de afdeling die de mediavoorlichting verzorgt uitgebreid met twee medewerkers.

Bereikbaarheid en organisatie:

Het mediabeleid wordt in de uitvoering ondersteund vanuit de media-unit van het Bureau Communicatie. Deze media-unit is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 -17.00 uur bereikbaar voor al uw vragen via telefoonnummer 071-5459801. De afdeling bestaat uit vier medewerkers die naast een algemene taak ieder een specifieke taak uitvoeren. Die specifieke taken zijn incidentenvoorlichting, aanhoudingen en zaken met meer impact, contacten met het Openbaar Ministerie, opsporingsprogramma's en mediabegeleiding. Met dat laatste wordt bedoeld de mogelijkheid tot het volgen van politiewerk door media. De medewerkers van de mediaunit zullen hun werk voortaan in politieuniform doen om de herkenbaarheid van vertegenwoordiging van de politie te vergroten.

Persalarmering

Een belangrijke verandering is de nieuwe landelijke persalarmregeling. De mediaunit geeft 24 uur per dag melding van calamiteiten conform deze regeling via een persalarmsysteem. De landelijke regeling bestaat uit een lijst met vastgestelde (grotere) incidenten waarbij u mag rekenen op een actief persalarm. De lijst is als bijlage bij deze brief gevoegd. Deze lijst is een verruiming in vergelijking met de lijst die door politie Hollands Midden werd gehanteerd. Dit betekent nadrukkelijk wel dat er buiten de kantooruren geen kleine incidenten meer behandeld worden. De keuze om de capaciteit van de media-unit beperkt te houden betekent dat er na kantooruren een piketregeling van kracht is. Een 7 x 24 uurs bezetting is geen optie. De verplichte compensatie in de daarop volgende werkdagen zou een structurele onderbezetting van de media-unit betekenen.

Kwaliteit van de woordvoering

Naar aanleiding van verschillende gesprekken met vertegenwoordigers van uw redacties hebben wij een aantal verbeteringen ingevoerd. Leidinggevenden en woordvoerders van Hollands Midden hebben een mediatraining gevolgd. In deze training staat een tweetal zaken centraal. Ten eerste kennis over de werkwijze van de media met als doel (negatieve) "vooroordelen" over journalisten en hun werk weg te nemen en ten tweede het kunnen formuleren van heldere (korte) boodschappen. Ik nodig u daarom van harte uit om actief interviewaanvragen bij de mediaunit in te dienen. Hierbij worden vooral korpsleiding, districtschefs en lokale teamchefs ingeschakeld. Op onze beurt belt de media-unit u actief over verschillende onderwerpen die verder gaan dan de dagelijkse incidenten. Hierdoor wordt de mogelijkheid voor uw redactie om het werk van de politie te volgen vergroot.

Tot slot bied ik u aan om mij, als korpschef, actief en structureel te kunnen bevragen op onze kerntaken, ons beleid, grote (landelijke) gebeurtenissen, ontwikkelingen en de resultaten van ons korps.

Ik hoop u te mogen verwelkomen op 25 oktober 2005 waarbij ik graag, met het Hoofd bureau communicatie en de medewerkers van de mediahoek, met u van gedachten wissel over het mediabeleid en een constructieve samenwerking tussen politie en uw redactie in onze regio.

Wilt u zo vriendelijk zijn om voor 22 oktober 2005 telefonisch op nummer 071-5459801 bij Bureau Communicatie laten weten of u en of uw redactieleden komen.

Met vriendelijke groet,

Drs. J.J.M. Stikvoort MPM Korpschef Politie Hollands Midden

---- --

Bijlage 1. Persalarmeringsregeling

Uitgangspunten:

Deze regeling omvat de criteria ten aanzien van de persalarmering van politiekorps Hollands Midden (inclusief KLPD). De regeling geldt landelijk maar wordt regionaal uitgevoerd. Het doel is dat de verschillende hulpverleningsorganisaties in een (veiligheids)regio de media op zo eenduidig mogelijk wijze alarmeren. De regeling gaat in op 1 november 2005 en geldt vooralsnog één jaar. Daarna wordt de regeling geëvalueerd door de hulpverleningsorganisaties.

Elke regio draagt zorg voor een goede regeling om de media van dienst te kunnen zijn en een goede persvoorlichting te (waar)borgen. Daar waar een piketregeling bij een discipline in een regio ontbreekt, moeten hierover afspraken worden gemaakt met de andere communicatieafdelingen van de hulpdiensten binnen dezelfde regio. Ook voor de KLPD geldt dat zij gebruik maken voor persalarmering t.a.v. snelwegincidenten, spoorongevallen e.d. binnen de regio waar deze incidenten zich voordoen. Voor elke discipline geldt dat het streven er op gericht dient te zijn om afzienbare tijd in iedere regio tot een adequate persalarmeringsregeling te komen.

In elke regio heeft de politie ten aanzien van persvoorlichting tenminste de volgende basisvoorzieningen geregeld: . De regio garandeert in de mediavoorlichting 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaarheid voor de media, met dien verstande dat buiten kantooruren en op zaterdagen, zondagen en feestdagen een piketregeling van kracht is. . Er wordt een perspiket ingevuld door daartoe opgeleide en aangewezen communicatiemedewerkers.

Om de persalarmering optimaal te laten verlopen is een consequente medewerking van de Officier van Dienst en/of de Meldkamer onontbeerlijk. Zij vormen letterlijk en figuurlijk de spil in het geheel. Alleen als de Officier van Dienst en de meldkamer/ brandweeralarmcentrale bij een perswaardige gebeurtenis de piketvoorlichter tijdig informeren, is deze in staat een juiste afweging te maken over al dan niet een persalarm.

Persalarm, voor wie? Persalarm is bedoeld voor de lokale-, regionale- en landelijke media om hen bij calamiteiten of andere in het oog springende gebeurtenissen in de gelegenheid te stellen een verslag te maken of beeldmateriaal te vervaardigen.

Persalarm, hoe dan? Op basis van de landelijke beleidsafspraken worden in geval van een persalarm alle media gealarmeerd die zijn aangesloten op het regionale persalarmeringssysteem.

Persalarm, wanneer? In algemene zin wordt het persalarm gegeven bij grootschalige gebeurtenissen, openbare ordeverstoringen, politiële acties en andere zaken, waarvan de voorlichter het wenselijk of noodzakelijk acht dat de pers wordt gealarmeerd. Hierover zijn landelijke of regionale beleidsafspraken gemaakt. Een lijst van incidenten waarbij de piketvoorlichter wordt gewaarschuwd staat in deze regeling. Afhankelijk van de omstandigheden bepaalt de piketvoorlichter, eventueel in overleg met de verantwoordelijke Officier van Dienst of het OM, of er persalarm wordt gegeven.

Hieronder zijn de meest voorkomende incidenten benoemd waarvoor de Officier van Dienst of de Meldkamer/ Brandweeralarmcentrale de piketvoorlichter waarschuwt. Dit dient te worden beschouwd als een interne alarmering. Dat wil nog niet zeggen dat in al deze gevallen persalarm wordt gegeven. Dat is ter beoordeling van de piketvoorlichter. Het landelijke mediabeleid is daarbij richtinggevend. Daarin zijn onder andere beschreven de relatie met het OM (convenanten per regio), de richtlijnen van de PG's, de privacywetgeving en de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Criteria interne alarmering piketvoorlichter:

Politie/ KMAR: - Schietincidenten - Ontvoeringen, gijzelingen, moord, doodslag, opstart groot rechercheteam - Aantreffen stoffelijk overschot (vermoeden misdrijf) - ME-alarmering i.c. inzet in het kader van het RBR (tenminste vanaf GRIP 2) - Incidenten met (meerdere) bijzondere verdachten / betrokkenen, zoals bijvoorbeeld militairen.

Alle disciplines: - Voorvallen waarbij eigen collega's gewond raken / overlijden - (Verkeers)ongevallen met doden en/of zwaargewonden - Middelbrand / middelincident (in principe voor de brandweervoorlichting) - Brand met doden en/ of ziekenhuisgewonden - Explosies met doden en/ of ziekenhuisgewonden - Incidenten waarbij veel publiek aanwezig is - Incidenten waarbij veel media aanwezig zijn - Incidenten met politieke lading of gevoeligheid (bijv. betrokkenheid bekende personen) - De feitelijke ontruiming en/ of ontmanteling van xtc-laboratoria en uitzonderlijk grote hennepkwekerijen - Grootschalige inzet van hulpverleningsorganisaties (zichtbaarheid)

De voorlichter maakt vervolgens de keuze om: - ter plaatse te gaan of niet ter plaatse te gaan - bevoegd gezag te raadplegen (manager/burgemeester/OM) - andere woordvoerders te betrekken bij de voorlichting - persalarm te geven of geen persalarm te geven - de juiste wijze van afhandeling middels wel of geen persbericht te versturen

Een belangrijk criterium daarbij is de "openbaarheid van ons handelen". Met andere woorden: optreden van politie en/ of brandweer vraagt altijd om een toelichting als het op of vanaf de openbare weg herkenbaar en zichtbaar is. Vaak is het moment en de samenstelling van de inhoudelijke toelichting vanuit recherchetactisch oogpunt discutabel. Niet de keuze voor berichtgeving.

Persalarm en persberichten

De zaken waarvoor een persalarm wordt gegeven zijn (meestal) ook terug te vinden in een persbericht. De verzending van een persbericht is altijd de verantwoordelijkheid van de piketvoorlichter.

---- --

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 Bezoekadres Elisabethhof 3 2353 EW Leiderdorp Afdeling Bureau Communicatie

Behandeld door Vos, Hugo Doorkiesnummer 071 - 5459801 Ons kenmerk Uw kenmerk Datum 11 oktober 2005 Onderwerp Programma persbijeenkomst Bijlagen 2

Programma

De korpschef, drs. J.J.M. Stikvoort MPM, nodigt u van harte uit voor een bijeenkomst op dinsdag 25 oktober van 15.30 - 17.00 uur op het hoofdkantoor, Elisabethhof 3 te Leiderdorp.

Politie Hollands Midden wil graag werken aan een goede relatie met de regionale en landelijke media. Het afgelopen half jaar hebben wij hard gewerkt om onze mediahoek efficiënter en slagvaardiger in te richten.

Ons nieuwe mediabeleid brengt natuurlijk de nodige veranderingen met zich mee. Hierover willen wij graag met u en/of uw redactieleden van gedachten wisselen.

Programma

15.30 uur Welkom door de korpschef 15.35 uur Korte presentatie nieuw mediabeleid . Wat betekent dit voor de media? 16.00 uur Vragen/Discussie 16.25 uur Informeel persborrel

Wij hopen u te mogen verwelkomen en verzoeken u vriendelijk om uw komst vóór 22 oktober a.s. telefonisch door te geven via het telefoonnummer van de mediahoek 071 - 5459801.

Met vriendelijke groet,

Hoofd Bureau Communicatie,

H.P. Vos

---- --