Gemeente Groenlo-Lichtenvoorde

PERSBERICHT / UITNODIGING

Onder embargo tot 25 oktober 2005, 10.30 uur

Aktie 'Glas voor Glas'

Op dinsdag 25 oktober 2005 zal mevrouw M.G. Frank, wethouder Milieu van de gemeente Groenlo-Lichtenvoorde, een 18-delig glasservies van Royal Leerdam uitreiken aan glasbakgebruiker. Het servies wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Promotie Glasbak in het kader van de nationale actie 'Glas voor Glas'. De actie heeft het karakter van een loterij: een notaris heeft in een willekeurige volgorde gemeenten geloot waar wekelijks het servies gaat 'vallen'. In week 43 is het de beurt aan de gemeente Groenlo-Lichtenvoorde. De eerste glasbakgebruiker die na een tevoren afgesproken tijdstip (25 oktober 2005, 10.30 uur) zijn glas in de glasbak gooit, is de gelukkige. Gekozen is voor de glasbak bij de Edah Groenlo, omdat dit een moderne, ondergrondse glasbak is, met glasscheiding op kleur.

De Stichting Promotie Glasbak is de organisatie die namens de Stichting Eco Verpakkingen en de Stichting Kringloop Glas het gebruik van de glasbak stimuleert. Zij maken hiermee een gebaar van dank richting alle trouwe glasbakgebruikers in Nederland. Nederland is de bakermat van de inzameling van eenmalig verpakkingsglas, dat wil zeggen alle verpakkingsglas waar geen statiegeld op zit. Van oudsher was Nederland dan ook koploper waar het ging om het inzamelpercentage. De afgelopen jaren echter wordt ons land in kwantiteit zowel als in kwaliteit voorbijgestreefd door de ons omringende landen.

In 2004 werd desalniettemin 81% van al het gebruikte eenmalig verpakkingsglas hergebruikt. In onze gemeente werd over datzelfde jaar 600 ton glas ingezameld. In absolute getallen komt het erop neer dat van de 30 kilo glas die in Nederland per inwoner jaarlijks gemiddeld wordt gebruikt, er zo'n 25 kilo terugkomen bij de glasfabriek. En die zijn er blij mee, want de inzet van gebruikt glas scheelt grondstoffen en levert een aanzienlijke energiebesparing op. Recycling van glas tot glas is ook voor het milieu de beste keuze: door glas in de glasbak te gooien voorkomen wij met z'n allen dat er jaarlijks miljoenen kilo's glas op vuilstortplaatsen belanden en dat er grondstoffen aan het milieu worden onttrokken.

Voor het jaar 2005 streven de Nederlandse gemeenten en de Stichting Promotie Glasbak naar een hergebruik van 90%. Een groot deel daarvan moet op kleur gescheiden worden ingezameld. Op dit moment staan er in Nederland ongeveer 25.000 glasbakken. Daarvan is iets meer dan de helft geschikt voor kleurscheiding. Inzameling op kleur is noodzakelijk om al het ingezamelde glas ook te kunnen recyclen. Van bonte scherven (alle kleuren door elkaar) kan namelijk geen wit glas worden gemaakt en juist daar is veel vraag naar. Het is daarom één van de doelstellingen van de Stichting om kleurscheiding in de toekomst verder op te voeren.

Uitnodiging

De pers wordt van harte uitgenodigd bij deze prijsuitreiking aanwezig te zijn. Dit zal geschieden op dinsdag 25 oktober 2005, aan de eerste gebruiker na 10.30 uur, bij de glasbak bij de Edah in Groenlo, adres: Den Koem 2, 7141 VW Groenlo. Wij verzoeken u het embargo tot dit tijdstip in acht te nemen.