Ingezonden persbericht

Leidse arts beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Twee tuchtzaken tegen homeopathisch arts

DEN HAAG, 20051019 -- Twee tuchtzaken tegen homeopathisch arts Op dinsdagmiddag 25 oktober a.s. moet een homeopathisch arts zich tweemaal verantwoorden voor het Regionaal Tuchtcollege te Den Haag. De klachten betreffen grensoverschrijdend gedrag jegens een patiënte en onprofessioneel medisch handelen. Tegen de in Leiden gevestigde arts hebben zowel de patiënte als de Inspectie voor de Volksgezondheid ieder een afzonderlijke tuchtklacht ingediend. Het tuchtcollege heeft besloten deze op dezelfde dag in twee aansluitende zittingen te behandelen. De zitting van de patiënte begint om 15:00 en die voor de inspectie om 16:00.


Seksuele avances

De patiënte was vele jaren bij de homeopathisch arts onder behandeling wegens vermoeidheid en depressieve klachten. Op zijn initiatief ontstonden privé-contacten die steeds intiemer werden. Op een gegeven moment confronteerde hij haar met een liefdesverklaring en uitnodiging tot seks. De patiënte wees deze avances af, maar toen die niet ophielden meldde zij dit aan de Inspectie en diende zij een klacht in bij het tuchtcollege. De inspectie stelde een onderzoek in en zag in de resultaten aanleiding om zelf een tuchtklacht in te dienen.


Onprofessioneel medisch handelen

De patiënte werd na het beëindigen van de behandelrelatie met de homeopathisch arts door haar huisarts doorverwezen naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Daar behandelde men haar met succes waardoor haar klachten sterk afnamen. Terugblikkend op haar medisch verleden constateert de patiënte, dat zij veel te lang heeft vertrouwd op een behandelrelatie die niet effectief bleek. In haar onderzoek constateerde de inspectie dat de homeopathisch arts geen duidelijk behandelplan volgde en evenmin de huisarts had ingelicht over de voortgang. Volgens zijn eigen beroepscode en de geldende regels was hij daartoe verplicht. Voor patiënte was dat reden om de arts tevens onprofessioneel medisch handelen ten laste te leggen.


Arts ontkent beschuldigingen

In zijn verdediging ontkent de arts zijn seksuele avances. De patiënte heeft bij haar aanklacht echter een brief gevoegd die de arts haar tijdens hun privé-contacten schreef. Daarin gaf hij uiting aan zijn liefde en beweerde dat dit niet strijdig was met medisch tuchtrecht. De patiënte beschouwt dit als afdoend bewijs voor zijn grensoverschrijdend gedrag.

Inzake zijn medisch handelen beweert de arts dat hij de patiënte nooit voor genoemde klachten heeft behandeld. Patiënte heeft haar medisch dossier echter aan de inspectie overhandigd, die in haar onderzoeksrapport het tegendeel vaststelt. Het tuchtcollege zal dus antwoord moeten geven op de vraag of behandeling van dit soort klachten tot de medische competentie van de homeopathisch arts behoorde. Een uitspraak hierover raakt de competentie van homeopathische artsen waarover nu op diverse plaatsen discussie bestaat naar aanleiding van een kritisch artikel in het gezaghebbende medische tijdschrift Lancet.

De arts laat zich bij zijn verdediging bijstaan door prof. mr. Willemien Kastelein, advocaat en bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht te Nijmegen.


Nota bene

Voor verdere, algemene informatie, feiten en cijfers over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners verwijzen wij graag naar onze pagina 'wetenschappelijke feiten': www.misbruikdoorhulpverleners.nl/wetenschappelijkefeitenovergog.html

De behandeling van deze tuchtzaak vindt plaats in het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60, Zaal E3, te Den Haag.




Misbruik door Hulpverleners (MdH)