Unicef

Uitnodiging aan de media

Dinsdag 25 oktober, 11.30-11.45 uur
Binnenhof 19 (hal), Den Haag

Nieuw Unicef-rapport: aidsepidemie ontwricht levens van miljoenen kinderen

PREMIER BALKENENDE EN PAUL VAN VLIET WINNEN TIJD VOOR JONGE AIDSSLACHTOFFERS

Den Haag, 20 oktober 2005 - Unicef presenteert op 25 oktober een nieuw rapport om aandacht te vragen voor de positie van kinderen binnen de aidsepidemie. 'Children: The missing face of AIDS' zet een aantal alarmerende cijfers en feiten op een rij. Iedere 15 seconden wordt een jongere besmet met HIV; iedere minuut sterft een kind aan aids of een daarmee samenhangende ziekte. Unicef roept regeringen op om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om kinderen te beschermen tegen de gevolgen van aids. Premier Balkenende zal het eerste exemplaar van het rapport ontvangen uit handen van Paul van Vliet, ambassadeur van Unicef Nederland. Samen zullen ze 'de tijd terugdraaien' en daarmee tijd winnen voor miljoenen kinderen die slachtoffer zijn van de aidsepidemie.

Tijdens de aanbieding zal Paul van Vliet kort stilstaan bij een aantal kruisen met daarop de feiten en cijfers. Unicef constateert dat tot nu toe binnen de aidsepidemie er veel te weinig aandacht is geweest voor de gevolgen voor kinderen. Kinderen overlijden zelf als gevolg van aids; maar de levens van kinderen worden ook ontwricht door het wegvallen van hun ouders, hun verzorgers, hun leraren, hun artsen. Nog geen 10% van de weeskinderen krijgt hulp van buitenaf. Behalve hulp voor kinderen die wees zijn geworden, pleit Unicef in het rapport voor het breder beschikbaar komen van medicijnen voor zwangere vrouwen, om daarmee besmetting van hun baby te voorkomen. Daarnaast dienen er aidsmedicijnen specifiek voor kinderen ontwikkeld te worden en beschikbaar worden gesteld; momenteel krijgt minder dan 5% van alle met HIV besmette kinderen medicijnen. Jongeren moeten de voorlichting en de middelen krijgen om nieuwe besmettingen te voorkomen.

De presentatie van het rapport vormt de start van een vijf jaar lopende, internationale campagne. Hierin zal Unicef aandacht vragen en fondsen werven voor de opvang van kinderen, de behandeling van en voorlichting aan jongeren. Doel is dat in 2010 80% van de zwangere vrouwen toegang heeft tot medicijnen om HIV-overdracht tegen te gaan; en dat 80% van de kinderen specifieke medicijnen ontvangen.