Gemeente Nieuwegein

Inloopavond bodemsanering Oosterstraat en omgeving

In de eerste week van november start de bodemsanering van de Oosterstraat en omgeving. Daarom organiseert de gemeente op 25 oktober een inloopavond. Tijdens de inloopavond geeft de gemeente informatie over de sanering, de uitvoering, de overlast en het te bereiken resultaat. De inloopavond vindt plaats tussen 20.00 en 22.00 uur in buurthuis De Spil aan De Ratelaar 100 te Nieuwegein.

Met de bodemsanering wil de gemeente een lange periode van onderzoek, overleg en ongerustheid onder inwoners afsluiten. De bodemverontreiniging stamt al uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Toen heeft de gemeente in het gebied enkele bedrijfsterreinen aangekocht, waaronder het terrein van busmaatschappij West-Nederland. De aangekochte grond werd bestemd voor sociale woningbouw, maar bij de start van de nieuwbouw bleek dat de bodem ernstig verontreinigd was. Onder begeleiding van de toenmalige Provinciale Waterstaat is in 1980 en in 1984 een gedeelte van de bodem gesaneerd. Omdat duidelijke wetgeving voor bodemsanering toen nog ontbrak en om verzakking van schuren te voorkomen, bleven er restverontreinigingen achter.

Vanaf 1994 zijn er in opdracht van de provincie, als verantwoordelijk orgaan vanuit de Wet bodembescherming, verschillende bodemonderzoeken gedaan. Medio 2004 zijn de onderzoeken afgesloten. Op diverse plaatsen werden sterke restverontreinigingen aangetroffen. De provincie stelde toen officieel vast dat het gaat om een ernstige bodemverontreiniging, maar dat sanering niet urgent is omdat de vervuiling geen risico's vormt voor mens, milieu en verspreiding.

In 2003 is de gemeente Nieuwegein het project gaan leiden. Ondanks het feit dat het gaat om een niet urgente vervuiling, heeft de gemeente besloten toch op korte termijn te saneren. De sanering zal volgens planning voor de jaarwisseling afgerond zijn.

Invoerdatum 20-10-2005