Gemeente Amsterdam

Debat Islam en Literatuur

24 oktober 2005
---
Felix Meritis

Op dinsdag 25 oktober vindt in het Felix Meritis te Amsterdam het debat Islam en Literatuur plaats. De bijeenkomst is een initiatief van het Ramadan Festival.

Prem Radhakishun; foto-nps Tijdens deze bijeenkomst wordt een start gemaakt met het debat over islamitische literatuur en het selectieproces dat vooraf gaat aan de publicatie van boeken. Waarom zijn sommige islamitische boeken wel verkrijgbaar en waarom anderen niet? Dekt het huidige aanbod van islamitische literatuur wel de vraag van moslims? En welke invloed heeft het aanbod van islamitische literatuur op moslimjongeren en op niet-moslims?

De avond gaat van start met een traditionele Iftar-maaltijd en een inleiding door Dr. Richard van Leeuwen, docent Islam Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Onder leiding van Prem Radhakishun wordt er in een levendig debat gediscussieerd door: * Mohamed Jabri, schrijver (De zeven vloeken) en columnist voor Elqalem.nl * Saoed Khadjé, researcher en docent Islam Wetenschappen bij DAR-AL- ILM, Instituut voor Islam Studies * Joris Luyendijk, oud Midden-Oosten correspondent en schrijver (o.a. Een goede man slaat soms zijn vrouw) * Richard van Leeuwen, docent Islam Studies aan de Universiteit van Amsterdam * Abderazak Sobaiti, artistiek directeur El Hizjra (boekhandel en uitgeverij)

Gesproken (rap) column

De veel belovende Brahim Faradi zal aan het einde van het debat op eigenwijze stijl al rappende zijn samenvatting van het debat met ons delen.

Unieke Islamitische boekenmarkt

Bezoekers die kennis willen maken met het uitgebreide aanbod aan onder andere Nederlandstalige, Engelstalige en Arabische Islamitische literatuur komen op deze literatuuravond ruim aan hun trekken. Op een speciaal voor deze avond ingerichte boekenmarkt kunnen bezoekers de gehele avond (vanaf 18.00 uur) Islamitische boeken inzien en eventueel kopen.

Aan de boekenmarkt nemen deel: Dilara boekhandel en uitgeverij, El Twawheed Moskee, El Hizjra boekhandel en uitgeverij en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Programma Islam en literatuur:

18.00 uur Inloop, gelegenheid tot bezoeken boekenmarkt

18.24 uur Gezamenlijke iftar

19.30 uur Inleiding door dhr. R. Van Leeuwen

19.50 uur Aanvang debat onderleiding van Prem Radhakishun

21.15 uur Gesproken (rap) column door Brahim Faradi

21.25 uur Afsluiting debat, gelegenheid tot napraten en het bezoeken van de Islamitische boekenmarkt

Het aantal plaatsen is beperkt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Ramadan Festival: info@ramadanfestival.nl of raadpleeg onze website www.ramadanfestival.nl