Gemeente Gouda


jongeren over hot or not in gouda (24/10/2005)

Hoe denken Goudse jongeren over Gouda? Wat vinden zij wel en wat geen goede plek? Daarover gingen twaalf jongeren in gesprek met Piet van der Sluijs (wethouder jeugdparticipatie). Het gesprek vond plaats in de Zilverrail die maandag 24 oktober van Gouda naar Almere reed. Het resultaat is een lijst met elf Goudse hot- en notspots én door de jongeren zelfbedachte oplossingen voor notspots. De hot- en notspots zijn te beluisteren op een speciaal voor dit project gelanceerde website: www.hotornotspotgouda.nl.

Maandagochtend was Gouda opstapplek voor Zilverrail. Zilverrail is de omgebouwde intercity die in de herfstvakantie door heel Nederland rijdt. Het evenement voor jongeren is georganiseerd ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix. In de trein konden jongeren uiteenlopende creatieve dingen doen. In Gouda stapten de twaalf jongeren in, samen met wethouder Piet van der Sluijs. Zij praatten onderweg in de trein over Gouda. Wat vinden jongeren in Gouda hot en wat not? Tevoren hadden de jongeren nagedacht over de hot- en notspots. En hadden ze voor een paar notspots een oplossing bedacht.

Wethouder Van der Sluijs: Ik was blij verrast met alle ideeen die de jongeren hebben aangedragen. Het waren interessante gesprekken en verschillende jongeren hebben hun medewerking toegezegd om mee te helpen met het aanpakken van enkele notspots. We gaan hun ideeën nu uitwerken en houden met elkaar contact.

schilderij

Voordat de Goudse jongeren instapten, overhandigden zij in de stationshal aan burgemeester Wim Cornelis het schilderij Schreeuw om de toekomst. Een creatief werkstuk dat goede en slechte plekken in Gouda toont volgens de jongeren. De burgemeester noemde het een uitdaging aan de jongeren om goede voorstellen te doen. Gouda hecht erg aan dialoog. Ook met jongeren. Dit uit zich onder andere in de jeugdraad en de gesprekken met jongeren rondom de disco. Het schilderij hangt eerst in de Zilverrail en gaat daarna op tournee langs Goudse scholen en bibliotheken. De definitieve plek is nog niet bekend.

wedstrijd
Op de website www.hotornotspotgouda.nl kunnen vanaf vandaag jongeren reageren op de lijst van Goudse hot- or notspots. Ook is de gemeente geïnteresseerd in welke oplossing ze aandragen voor een notspot en wat zij hier zelf aan kunnen bijdragen. De drie beste inzendingen worden beloond met een iPod. Het inzenden van ideeën kan tot 5 december 2005.