Gemeente Harderwijk


Programmabegroting vol onzekerheden

De bezuinigingen die vorig jaar zijn ingezet lijken volgens het college vruchten af te werpen. Na een tijd van het `zuur' van de bezuinigingen lijkt enig `zoet' van meer positieve resultaten in het verschiet te liggen. Het college is verheugd, ondanks de noodzakelijke bezuinigingen, te kunnen melden dat aan het einde van de collegeperiode toch een groot deel van het collegeprogramma is gerealiseerd. De woonvisie is geactualiseerd en met de uitvoering daarvan is gestart, er is inmiddels met een nieuwe fase van het Waterfront begonnen en het nieuwe milieubeleidsplan is af. De komende jaren zijn er wel diverse financiële onzekerheden waar we nog rekening mee moeten houden.

Veel onzekerheden
De programmabegroting laat zien dat net als 2005 ook 2006 met een negatief saldo wordt afgesloten. Vanaf 2007 vertonen de boeken waarschijnlijk weer een positief resultaat. In 2006 heeft de gemeente echter meer dan voorgaande jaren te maken met onzekerheden die nog kunnen leiden tot een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen. De hoogte van de uitkeringen die de gemeente ontvangt uit het gemeentefonds is moeilijk in te schatten. Door afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB op woningen ontvangt de gemeente minder inkomsten en tegelijkertijd is de stijging van de overige OZB tarieven aan een maximum gebonden. Het is nog onduidelijk of deze lagere inkomsten voor de gemeente volledig gecompenseerd gaan worden. Kortom de gemeente heeft minder financiële speelruimte waardoor tegenvallers eerder van invloed zullen zijn op het voorzieningenniveau.

Van Rijk naar gemeente
Een andere bron van zorg is de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De AWBZ-taken worden overgeheveld naar de gemeente. Omdat er nog onvoldoende zicht is op de precieze invulling, zijn ook de bijkomende kosten moeilijk in te schatten. Uit voorlopige berekeningen blijkt echter dat wanneer de gemeente deze taken overneemt zij met een structureel tekort van ongeveer een half miljoen euro te maken krijgt. Hierbij is uitgegaan van een gelijkblijvend voorzieningenniveau en genormeerde rijksvergoedingen.

Geen nieuw beleid
In de programmabegroting is de besluitvorming uit de Kadernota 2005 verwerkt. Onder meer een reservering EUR 1,5 miljoen voor beheersing collectieve lastendruk en een reservering EUR 2,5 miljoen voor de nieuwe raadsperiode. Met deze reservering zit de raad in nieuwe samenstelling niet direct met een lege `portemonnee' wanneer zij nieuwe beleidsinitiatieven wil ontplooien. Ook is half miljoen euro eenmalig gereserveerd voor aanpassing, onderhoud en uitbreiding buitensportaccommodaties. Naast deze bestaande punten uit de Kadernota 2005 is vrijwel geen nieuw beleid aan de programmabegroting 2006-2009 toegevoegd.

Programmabegroting
De programmabegroting is onder meer bedoeld om de begroting beter toegankelijk te maken voor burgers, raadsleden en andere gebruikers.

In de programmabegroting zijn alle taken van de gemeente verdeeld over 13 programma's. Bijvoorbeeld Woon- en leefomgeving, Onderwijs en Waterfront. Voor ieder programma staan drie vragen centraal: · wat willen we bereiken (doelstellingen) · wat gaan we doen om de doelstelling(en) te bereiken (activiteiten) · wat mag het kosten (middelen).

Ter inzage
Vanaf maandag 24 oktober 2005 ligt de begroting ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tegen betaling van leges kan ook een exemplaar worden toegezonden. De meerjarenbegroting 2006/2009 wordt behandeld in de raadsvergadering van 10 november 2005.