Gemeente Exaten


Intergemeentelijke ambtelijke samenwerking (IGAS) start met project paardenhouderijen

Elders bij de nieuwsberichten kunt u lezen over de vorming van een intergemeentelijke ambtelijke samenwerking op het gebied van toezicht en handhaving. In dit stuk wordt ingegaan op de projectmatige opzet van de samenwerking tussen de toezichthouders en handhavers van de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer.

Pilot project

In het kader van de IGAS is er voor gekozen om als pilot te kiezen voor een project waarbij alle paardenhouderijen op het grondgebied van Exaten in kaart worden gebracht. Dit project is inmiddels al in volle gang.

Er is geconstateerd dat er binnen het grondgebied van Exaten steeds meer paardenhouderijen komen. Deze bedrijven worden vaak gevestigd in bestaande stallen maar er is ook sprake van nieuwbouw. Een probleem is dat er steeds vaker gebouwd wordt zonder bouw- of milieuvergunning of dat de bouw in strijd is met het bestemmingsplan. Ook is er vaak sprake van illegale bewoning bij de nieuwe bedrijven. Bovendien wordt de omgevingskwaliteit vaak aangetast doordat bijvoorbeeld omheiningen en rijbakken op willekeurige plekken geplaatst worden.

Projectaanpak

Het project kent een aantal stadia. Het eerste stadium is nagenoeg gereed en bestond uit het inventariseren van de aanwezige paardenhouderijen. In principe worden alle locaties geïnventariseerd, ook de locaties waar slechts enkele paarden verblijven.

Voor de inventarisatie werd onder meer gebruik gemaakt van ervaringen van de toezichthouders, een quickscan buitengebied en gegevens van de Kamer van Koophandel.

Er is een onderscheid gemaakt naar bedrijfsgrootte. U moet hierbij denken aan bedrijven met meer dan 5 paarden, meer dan 10, meer dan 15 en tenslotte meer dan 20 paarden.

Het tweede stadium is inmiddels begonnen en zal bestaan uit het houden van bedrijfsbezoeken en enquêtes bij de geïnventariseerde bedrijven.

In het laatste stadium gaat het over de handhaving. De handhaving wordt echter opgeschort totdat er een nieuw beleid is ontwikkeld voor de bedrijfstak paardenhouderij. Er wordt echter wel handhavend opgetreden als er sprake is van ernstige overtredingen.

De geïnventariseerde gegevens worden gebruikt bij het opstellen van dit nieuwe beleid.