Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 25 oktober 2005                              |


1. Rechtmatigheid
Als gevolg van wetswijzigingen moet de provincie toetsen of besluiten over bestedingen voldoen aan de eigen provinciale regels. Dit wordt de rechtmatigheidstoets genoemd. Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van de rapportage 'voortgang van proces en inhoud rechtmatigheidsborging'. De rekeningcommissie zal daarover 28 oktober vergaderen. Ook hebben GS kennisgenomen van het rapport van Deloitte over de beoordeling normenkader rechtmatigheid. Daarnaast hebben GS een voorstel voor Provinciale Staten vastgesteld met de normen voor de rechtmatigheidscontrole over het jaar 2005. Ook heeft het college een statenvoorstel vastgesteld om de diverse verordeningen op het gebied van rechtmatigheid aan te passen. Dit betreft o.a. de toetsbaarheid en naleefbaarheid van voorschriften.

2. Begrotingswijzigingen 2005 en 2006
GS hebben het statenvoorstel over de 12e wijziging van de Begroting 2005 en de 5e wijziging van de Begroting 2006 vastgesteld en naar de griffie van PS gestuurd. In deze wijzigingen zijn ramingen van baten en lasten voor de boekjaren 2005 en 2006 verwerkt die het gevolg zijn van besluiten die het college eerder heeft genomen. Het gaat dan onder meer om de verdeling van financiële middelen openbaar vervoer 2005, het bestedingsplan Brede Doeluitkering (BDU), de aanschaf van mobiele meetstations luchtkwaliteit, de interreg-projecten MATEO en GROW, proefsubsidies sloop ongewenste bebouwing buitengebied en de beleidsregel Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (2005-2009).

3. Nieuwe Algemene subsidieverordening
Per 1 januari 2006 treedt de nieuwe Algemene subsidieverordening in werking, zo hebben GS besloten. Daarmee vervalt een groot aantal individuele subsidieverordeningen en wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de bureaucratie.

4. Delegatie bevoegdheden
Onder voorwaarden kunnen Provinciale Staten bepaalde bevoegdheden ten aanzien van subsidies delegeren aan GS. Daarover informeren GS de Statencommissie voor Bestuur en Middelen via een notitie.


5. Ruimtelijke plannen
GS geven een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van een bedrijfswoning in Kaatsheuvel na een bezwaar tegen een eerdere weigering. De gemeente Drimmelen krijgt een categorieverklaring van geen bezwaar voor projecten die in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan Zuiderklip, stellen de lijst van verleende verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening vast.

6. Locatie Albert Heijn Asten
De provincie wil niet meewerken aan permanente vestiging van de Albert Heijn-supermarkt op het bedrijventerrein in Asten. Gedeputeerde Staten zijn van mening dan vestiging van de supermarkt aan de rand van de gemeente niet past binnen het detailhandelbeleid. De provincie wil detailhandel concentreren binnen de kernwinkelgebieden. Albert Heijn mocht van de gemeente tijdelijk aan de rand van de kern gaan zitten. Dat gebeurde in afwachting van ontwikkelingen in het centrum van Asten. De gemeente vindt nu echter verhuizing van de winkel naar het centrum niet langer nodig. De supermarkt zou teveel ruimte opslokken en niet bijdragen aan versterking van de kwaliteit van het centrum. Gedeputeerde Staten vinden deze argumenten onvoldoende zwaarwegend om af te wijken van het gemeentelijk en provinciale beleid. De Provinciale Commissie voor Gemeentelijke Plannen (PCGP) heeft de plannen bekeken en stelt GS voor het plan goed te keuren. Het advies van de PCGP is in hoofdzaak gebaseerd op het feit dat rijk en provincie zich minder bemoeien met de gemeentelijke voorzieningenstructuur.

7. Verplaatsing intensieve veehouderijen
De risico's van ongewenste groei van de intensieve veehouderij in extensiveringgebieden( gebieden met natuur en landschapswaarden) zijn zeer beperkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie. De provincie neemt effectieve maatregelen neemt om ongewenste ontwikkelingen verder in te perken. Aan de hand van een steekproef zijn drie groepen onderzocht. Van 90 van de 100 te onderzoeken locaties zijn de resultaten verwerkt. Van deze groep zijn 34 ondernemers bezocht en geïnterviewd. Uit de interviews blijkt dat de helft van de ondervraagden de tijd uitzingt, 35 procent zal stoppen of omschakelen naar een andere tak, tien procent wil uitbreiden op de huidige locatie en vijf procent overweegt te verplaatsen of het nog niet weet. De deelnemers aan de verplaatsingsregeling VIV zijn niet betrokken in het onderzoek, omdat hun wensen bekend zijn.

8. PS-motie meststoffenwet
Gedeputeerde Staten nemen vooralsnog geen extra maatregelen om eventuele ongewenste gevolgen van het vrijgeven van de varkensrechten in Nederland op te vangen. Dat antwoorden zij in een reactie op de motie van Provinciale Staten (3 juni). Onduidelijk is nog wat de gevolgen zijn van het afschaffen van de compartimentering in de meststoffenwet. Daardoor zouden varkens uit andere delen van het land naar Brabant kunnen komen. De risico's op het vergroten van de veestapel in Brabant, de toename van het aantal stallen en problemen met het halen van ammoniak- en stankdoelstellingen, lijken beperkter dan in een PS-notitie van 30 augustus wordt voorgesteld. Het dagelijks bestuur van de provincie blijft de ontwikkelingen wel aandachtig volgen en zal Provinciale Staten informeren over eventuele gevolgen van de wijziging van de meststoffenwet op het punt van de compartimentering.

9. Streekplanafwijking Berghem
Het loonwerkbedrijf Van Rijsselberg kan verhuizen naar de Broekstraat in Berghem, gemeente Oss. Het provinciebestuur is van plan hiervoor een verklaring van geen bezwaar af te geven. De PCGP wordt om advies gevraagd. De voorgenomen verplaatsing van het bedrijf van de Zevenbergseweg naar de broekstraat in Berghem, houdt verband met woningbouwplannen aan de Zevenbergseweg (Piekenhoef). Met het opstellen van het bestemmingsplan buitengebied is al rekening gehouden met de verplaatsing van het bedrijf.

10. Manifest voor de Maasvallei
In ruimtelijke plannen meer rekening houden met de geschiedenis van de Maasvallei en actief werken aan versterking van de cultuurhistorische waarden in het gebied. Dat moet het resultaat zijn van de visie 'Ruimte voor herinnering in de noordelijke Maasvallei', die GS hebben vastgesteld. Bestuurders van verschillende organisaties ondertekenen 31 oktober het Manifest voor de Maasvallei. Daarmee beloven ze zich in te spannen om de cultuurhistorie een toekomst te geven.

11. Agro&Co.
Op 17 november heeft de oprichting plaats van het Agro&Co. Kapitaalfonds B.V. De vennootschap heeft tot doel nieuw ondernemerschap te verwezenlijken voor de agrarische sector en het landelijk gebied. Agro&Co. financiert en ondersteunt nieuwe en vernieuwende economische activiteiten op landbouwgebied. De provincie Noord-Brabant neemt deel aan het kapitaalfonds. De Europese Commissie heeft hier onlangs toestemming voor verleend. De provincie zal in november een bedrag van 6.000 euro storten in het fonds en begin 2006 nog eens 2,3 miljoen euro.

12. Actieprogramma economie ZW-Ned.
De procesindustrie, de logistieke sector en het kusttoerisme staan centraal in de eerste fase van het Actieprogramma Pieken in de Delta Zuidwest Nederland. Concrete projectplannen voor deze drie economische speerpunten moeten het innovatievermogen in de regio versterken. GS hebben kennisgenomen van dit programma en hebben gedeputeerde Hoes afgevaardigd in de programmacommissie. Daarin zijn ook de provincie Zeeland, gemeenten uit West-Brabant en Zeeland, bedrijven en kennisinstellingen uit de regio vertegenwoordigd.

13. Glastuinbouw West-Brabant
Een gedeeltelijke herziening van het streekplan voor de ontwikkeling van een projectvestigingslocatie glastuinbouw in West-Brabant. Daartoe zullen GS voorbereidingen treffen. Om tot zorgvuldige besluitvorming te komen, is een concept-startdocument voor een locatiestudie opgesteld. Daarover kunnen betrokkenen hun mening kenbaar maken.

14. Nieuwjaarsreceptie
De Nieuwjaarsontmoeting voor externe relaties van de provincie heeft plaats op donderdag 12 januari 2006.

15. PPS A59
De snelweg A59 tussen Den Bosch en Oss is inmiddels in gebruik en wordt in december officieel geopend. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage PPS A59 waarmee GS hebben ingestemd. De voortgangsrapportage geeft een overzicht van de vorderingen in de periode 1 mei 2005 tot en met 31 augustus 2005 staan. Conclusie is dat 'in goede samenwerking met de betrokken partijen wordt gewerkt aan de succesvolle afronding van het project'. De voortgangsrapportage wordt ter kennisneming aangeboden aan de statencommissie EMG.

16. Sociale veiligheid openbaar vervoer
De sociale veiligheid in het openbaar vervoer in het oostelijke en westelijk deel van de provincie wordt verbeterd. Gedeputeerde Staten hebben de activiteitenplannen van concessiehouder BBA en geven een subsidie van circa E411.000. De maatregelen bestaan onder meer uit het inbouwen van camera's in bussen, de inzet van toezichthouders, antivandalisme en voorlichting op scholen, training en opleiding van personeel met o.m. aandacht voor de omgang met een multiculturele samenleving. Adviezen van het Reizigersoverleg Brabant zijn verwerkt in het plan verwerkt.

17. Digitaal subsidieloket combifonds
Het wordt binnenkort mogelijk digitaal subsidie aan te vragen uit het Combifonds. Dit is een subsidieregeling voor multifunctionele gebouwen en woonzorgcombinaties waarmee de provincie de leefbaarheid bevordert. De stichting ICTU krijgt van Gedeputeerde Staten opdracht een digitaal subsidieloket voor het provinciale Combifonds te ontwikkelen. Daarnaast krijgt de stichting Pallas Athene opdracht een procesondersteunend systeem te leveren. Beide leveranciers zijn betrokken bij een landelijk project waarvan het digitaal subsidieloket combifonds deel uit maakt. Op zich is dit project een voorbereiding voor een integraal electronisch subsidieloket voor de provincie.

18. Provinciale Commissie Ecologie
In de toekomst kent de provincie Noord-Brabant wellicht één externe adviescommissie op het gebied van ecologie. Dat stellen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten voor. Met de instelling van de Provinciale Commissie Ecologie worden de Coördinatiecommissie voor de Dijkverzwaring, de Provinciale Commissie voor Natuur en Landinrichting en de Integrale Commissie voor Milieu en Water opgeheven. Daarmee wordt uitwerking gegeven aan het bestuursakkoord 2003-2007 dat uitgaat van een terugdringen van de bureaucratie.

19. Waterschap Rivierenland, verordening
Om te voorkomen dat in het werkgebied van het interprovinciale Waterschap Rivierenland meerdere provinciale verordeningen gelden, hebben GS samen met de provincies Gelderland en Utrecht één nieuwe ontwerpverordening waterbeheer vastgesteld. De verordening bevat bepalingen die voor het waterschap van belang zijn, zoals artikelen over beheersplannen en peilbesluiten. De verordening waterhuishouding Noord-Brabant 2005 zal voor het Brabantse deel van het Waterschap Rivierenland (Land van Heusden en Altena) worden ingetrokken. De ontwerpverordening zal ter visie worden gelegd vanaf 25 oktober.

20. Milieuvriendelijk mededelingenbord
Vier ondernemingen krijgen van de provincie de gelegenheid samen een milieuvriendelijk medelingenbord voor wegprojecten te ontwikkelen. Zonnecollectoren en de toepassing van led's moeten leiden tot een tekstwagen die zonder de gebruikelijke dieselgenerator kan functioneren. Het is de bedoeling dat de nieuwe tekstwagen in 2006 op een beurs gepresenteerd wordt. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor een bedrag van E92.575 (50% van de projectkosten) beschikbaar.

21. Handhaving omgevingsrecht
De gemeenten Aalburg, Etten-Leur, Moerdijk, Rucphen en Woudrichem nemen niet deel aan de bestuursovereenkomst handhaving omgevingsrecht. Gedeputeerde Staten zenden de gemeenten een brief waarin zij vragen welke maatregelen zij individueel nemen om te voldoen aan de kwaliteitseisen die voor handhaving gelden in het kader het professionaliseringstraject. Dit verplicht de gemeenten de handhaving regionaal af te stemmen.

22. Subsidieregeling Noord-Brabants Landschap.
De subsidieregeling voor de stichting het Noord-Brabants Landschap wordt aangepast. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De aanpassing betreft de omschrijving van de doelstelling van de subsidie, de subsidie is voortaan gekoppeld aan het grondbezit van de stichting in hectares.

23. Provinciaal Milieubeleidsplan
Voor het schrijven van het Provinciaal Milieubeleidsplan wordt een externe tekstschrijver ingehuurd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

24. Rapportage integrale veiligheid
Er is in het totaal E2,6 miljoen aan subsidies bij de provincie Noord-Brabant aangevraagd voor subsidies op het gebied van sociale veiligheid terwijl er in het totaal E1,2 miljoen beschikbaar was. Alle Brabantse gemeenten hebben inmiddels hun rampenplannen aan de laatste eisen aangepast. Dat blijkt uit de rapportage integrale veiligheid die Gedeputeerde Staten aan de Statencommissie voor Bestuur en Middelen gezonden hebben.

25. Rapportage integrale veiligheid
Er is in het totaal E2,6 miljoen aan subsidies bij de provincie Noord-Brabant aangevraagd op het gebied van sociale veiligheid terwijl er in het totaal E1,2 miljoen beschikbaar was. Alle Brabantse gemeenten hebben inmiddels hun rampenplannen aan de laatste eisen aangepast. Dat blijkt uit de rapportage integrale veiligheid die Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen gezonden hebben.

26. Jacobskruiskruid
De bestrijding van het jacobskruiskruid is een eerste verantwoordelijkheid van de grondgebruikers en -eigenaren, niet van de provinciale overheid. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer J. J. Luteijn (ChristenUnie/SGP). Jacobskruiskruid is een soort die van nature voorkomt in grote delen van Nederland. De soort bevat stoffen die schadelijk zijn voor het vee. De plant wordt bij begrazing door dieren vermeden maar kan in het hooi voor gezondheidsproblemen bij dieren zorgen. Dergelijke problemen komen incidenteel voor.

27. Bouwen in rivierbedden
De uiterwaarden langs de grote rivieren zijn in beginsel niet als geschikte bouwlokaties aan te merken. GS achten het niet nodig om zelf beleid voor bouwen in het rivierbed te ontwikkelen. Het ministerie wil een aantal experimenten toestaan. Het college heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat desgevraagd geïnformeerd over eerder bekende mogelijke lokale initiatieven die vervolgens vanuit verschillende disciplines (ruimtelijke ontwikkeling, veiligheid, rivierbeheer) door het ministerie met verschillende partners (gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat) beoordeeld worden. Dat meldt het college in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten J. Bakker, W. van der Doelen, en E. van den Oord (CDA) over mogelijke experimenten in Grave en Lith.

28. Studiereizen
Medewerkers van de provincie nemen deel aan een vergadering van de werkgroep Milieu van de Council of European Municipalities and Regions in Wenen. Het ministerie van V&W, IPO, VNG en SKVV organiseren een studiereis naar Singapore en Hongkong over de uitwerking van mobiliteitsvraagstukken en de OV-chipkaart. Gedeputeerde E.Janse de Jonge neemt deel aan de reis. Medewerkers van de provincie nemen deel aan een bijeenkomst van de International Farming Systems Association in Rome met een bijdrage over duurzame plattelandsontwikkeling.


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl


---- --