Ingezonden persbericht


Persbericht

25 Oktober 2005

AMS-IX doorbreekt als eerste Internet Exchange wereldwijd de 100 Gbps-barrière ~ Amsterdam Internet Exchange ervaart enorme groei in peering exchange ~

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) index heeft vandaag een wereldwijd record behaald met een datauitwisseling van 100 Gigabits per seconde. Deze mijlpaal illustreert de positie van de Amsterdamse peering exchange als één van de grootste onafhankelijke Exchange Points voor internetverkeer, met meer dan 220 aangesloten internationale partijen.

AMS-IX, een non-profit exchange, heeft deze enorme groei mede te danken aan de lancering van zijn 10GE (Gigabit Ethernet per seconde) peering service, die vorig jaar oktober werd gelanceerd. Met de 10GE peering service kunnen leden van de exchange meer internetverkeer verwerken en tegelijkertijd een snellere verbinding tussen eindgebruikers mogelijk maken.

"We verwachten dat er vóór het einde van het jaar 30 leden van de 10GE peering service gebruik zullen maken", zegt Job Witteman, CEO bij AMS-IX. "Met deze resultaten verwerft AMS-IX een unieke positie op de Europese markt van peering exchanges."

Door de groeiende variëteit in internettoepassingen is een enorme internetcapaciteit vereist. "Om multimediacontent te kunnen leveren zijn goede verbindingen en een snelle verwerking essentieel, of het nu gaat om video, muziek, games of andere downloads", aldus Gary Baldus, VP of Operations bij Limelight Networks, één van de internationale leden van AMS-IX. "Wij gebruiken de samenwerking met AMS-IX om hoge bandbreedte te kunnen leveren, namens diverse grote media-ondernemingen in de wereld."

Diverse partijen zijn verbonden aan het AMS-IX platform, zoals Internet Service Providers (ISPs), carriers, content providers, hosting providers en aanbieders van VoIP en mobiele-telefonie. Voorbeelden hiervan zijn ondermeer Giganews en XS4ALL. "AMS-IX' voortdurende groei laat zien dat de exchange een cruciale rol speelt in de vitaliteit van het internet, zowel in Nederland als internationaal", zegt Simon Hania, CTO bij XS4ALL. "Naast AMS-IX' technische mogelijkheden, is XS4ALL verheugd met zijn governance structure; een goed voorbeeld van een samenwerkingsverband om de continuïteit van vitale infrastructuren binnen de industrie te verbeteren.

Giganews Newsgroups is de grootste aanbieder van USENET Nieuwsgroepen ter wereld en één van de nieuwste AMS-IX leden. "Toen we vorig jaar lid werden, waren we verrast door het grote aantal peering partners en over het potentiële datavolume bij AMS-IX. Al gauw was onze initiele 1GE verbinding maximaal gevuld dus hebben we ons in een vroeg stadium ingeschreven voor de 10GE peering service. Sindsdien is ons volume ongelooflijk hard gegroeid. Nieuwsgroepdiensten zijn erg populair in Europa en Giganews verwacht, met de recente upgrade naar 800+ dagen tekst retentie en 60 dagen binaire retentie, een enorme groei in het verkeer. We vertrouwen op AMS-IX om aan de groeiende behoeften van Usenet nieuwsgroepklanten te kunnen voldoen", aldus Jonah Yukobaitis, CEO bij Giganews.

( 441 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over AMS-IX
AMS-IX is een onafhankelijke Internet exchange zonder winstoogmerk. De uitwisselplaats voor internetverkeer is begin jaren '90 opgericht. Het AMS-IX platform biedt hoogwaardige, niet-blokkerende professionele peeringdiensten voor alle soorten IP-verkeer, zowel data als VoIP. AMS-IX host de eerste mobiele peering-locaties wereldwijd, de Global GPRS Roaming Exchange (GRX) en de Mobile Data Exchange (MDX), alsook oplossingen voor broadcast-verkeer met de multicast peeringdienst. Meer informatie: http://www.ams-ix.net

Voor verder persinformatie of fotomateriaal, kunt u contact opnemen met Rian de Wit van LEWIS, Global Public Relations Tel: 040 235 46 00 Fax: 040 235 46 01 E-mail: riand@lewispr.com http://www.lewispr.com

Voor meer informatie over AMS-IX kunt u contact opnemen met Cara Mascini: Tel: 020 305 89 95 Fax: 020 305 89 90 E-mail: cara.mascini@ams-ix.net http://www.ams-ix.net

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 23
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com