Ingezonden persbericht


Wonen boven Winkels gaat landelijk samenwerken

Op 16 september jl. hebben vijftien vertegenwoordigers van lokale Wonen boven Winkels-initiatieven besloten landelijk te gaan samenwerken. De samenwerking moet leiden tot uitwisseling van kennis, zodat toekomstige projecten nog sneller van de grond komen. Daarnaast moet de samenwerking de naamsbekendheid van Wonen boven Winkels landelijk vergroten.

In Nederlandse steden staan boven winkelpanden duizenden etages leeg. Marktpartijen zien geen mogelijkheden die ruimten rendabel te exploiteren als woningen. Om in de leegstaande ruimten toch woningen te kunnen realiseren werken gemeenten en woningcorporaties vaak samen in Wonen boven Winkels-projecten. De voordelen zijn legio. De bewoning draagt bij aan de leefbaarheid en veiligheid. Monumentale panden worden opgeknapt. En starters, studenten en actieve ouderen vinden huisvesting dicht bij belangrijke voorzieningen.

In Maastricht worden 50 woningen per jaar opgeleverd. Ook in onder andere Deventer, Amersfoort, Groningen, Zwolle, Utrecht, Purmerend en Zutphen zijn projecten gerealiseerd. Het gaat niet alleen meer om etages in een leegstaand pand; hele bouwblokken worden tot ontwikkeling gebracht. Dat biedt mogelijkheden voor gezamenlijke voorzieningen, zoals opgangen (al dan niet met lift), fietsenstallingen en afvalbergingen.

Knelpunten
Ruim 1000 woningen zijn inmiddels door Wonen boven Winkels-projecten gerealiseerd. Dat lijkt heel wat, maar in werkelijkheid is het nog geen 3% van de leegstand. Een versnelling is dus wenselijk. Hoewel Wonen boven Winkels veel steun ondervindt van gemeentebesturen, corporaties, eigenaren en winkelbedrijven, blijkt dat niet voldoende om de vele knelpunten op te lossen. Zo zijn de situaties dikwijls ingewikkeld, lopen belangen niet parallel, komen locaties niet snel genoeg beschikbaar en ontbreken aanvullende subsidies.

Overleg in platform
Om deze problemen op te lossen, gaan lokale Wonen boven Winkels-projecten zich organiseren en hun gezamenlijke belangen scherp definiëren. Die organisatie gaat Wonen boven Winkels Nederland heten. Voorgenomen activiteiten zijn: - promotie van wonen boven winkels
- belangenbehartiging
- kennisoverdracht
In een op te richten platform gaat Wonen Boven Winkels Nederland overleg voeren met diverse partijen, zoals eigenaren, winkelbedrijven en VROM. Met verschillende organisaties wordt nu al praktisch samengewerkt, zoals SEV-Realisatie (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) en de groep Vastgoedbeheer van de Technische Universiteit Eindhoven.

Oprichting Wonen boven Winkels Nederland
De samenwerking is voor zeker drie jaar financieel en organisatorisch mogelijk gemaakt. Uitbreiding van het aantal lokale initiatieven tot meer dan 20 wordt verwacht. De feitelijke oprichting van Wonen boven Winkels Nederland vindt plaats op 26 januari 2006 's middags in Den Haag. Het concept startdocument zal worden uitgewerkt, statuten zijn beschikbaar en er zullen voordien verkennende gesprekken met partijen plaatsvinden. Het bureau acquiReal voert het secretariaat.