Unicef

Persbericht

NIEUW UNICEF-RAPPORT: AIDSEPIDEMIE ONTWRICHT LEVENS VAN MILJOENEN KINDEREN

Den Haag, 25 oktober 2005 - 'Het is een schandaal: meer dan 95% van alle HIV-positieve kinderen krijgt geen medicijnen; meer dan 90% van alle kinderen die wees zijn geworden als gevolg van de aidsepidemie, ontvangt geen hulp van buitenaf.' Met deze woorden presenteren Unicef en UNAIDS vandaag een nieuw rapport om aandacht te vragen voor de positie van kinderen binnen de aidsepidemie. 'Children: The missing face of AIDS' zet een aantal alarmerende cijfers en feiten op een rij. Iedere 15 seconden wordt een jongere besmet met HIV; iedere minuut sterft een kind aan aids of een daarmee samenhangende ziekte. Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, en de internationale directeuren van Unicef en UNAIDS starten vandaag een wereldwijde campagne die de komende vijf jaar het aantal nieuwe HIV-besmettingen onder jongeren met een kwart moet terugdringen. De beschikbaarheid van medicijnen voor kinderen en zwangere vrouwen moet met 80% worden vergroot en 80% van alle weeskinderen moet hulp krijgen. Premier Balkenende nam vanmorgen uit handen van Paul van Vliet, ambassadeur van Unicef Nederland, het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst.

Unicef en UNAIDS constateren dat tot nu toe veel te weinig aandacht is geweest voor de gevolgen van HIV/aids voor kinderen. In 2004 overleden een half miljoen kinderen onder de 15 aan aids of een daarmee samenhangende ziekte; maar nog geen 5% van alle kinderen met aids krijgt medicijnen. Behalve het ontbreken van medicijnen, zijn er nauwelijks specifieke medicijnen voor kinderen; hierdoor dreigt het risico van onder- of overdosering van de tabletten voor volwassenen met alle gevolgen vandien. De internationale campagne moet het aantal kinderen dat medicijnen krijgt die speciaal voor hen zijn gemaakt, drastisch verhogen: in 2010 moet 80% van de kinderen die HIV-positief zijn, daarover de beschikking hebben.

De zorg voor weeskinderen die getroffen zijn door het wegvallen van een ouder als gevolg van aids, moet sterk worden verbeterd. Nu al zijn er 15 miljoen aidswezen. Als een ouder overlijdt, moeten kinderen, en dan vooral meisjes, vaak de zorg voor het gezin overnemen en een inkomen verdienen. Gevolg is dat ze worden gedwongen om van school te gaan. Unicef roept regeringen op om deze 'kindergezinnen' financieel te ondersteunen, bijvoorbeeld door het afschaffen van schoolgeld en bijkomende kosten voor onderwijs, en door het schrappen van bijdragen voor gezondheidszorg. In 2010 moet 80% van de weeskinderen die dat nodig hebben, hulp van buitenaf krijgen. Een derde speerpunt van de campagne is het terugdringen van besmettingen van moeder op kind. Het overgrote merendeel van de half miljoen kinderen onder de 15 die in 2004 overleden aan aids, liep het HIV-virus als baby op door besmetting via de moeder. Een korte medicijnkuur vlak voor de bevalling, kennis over de overdracht van het virus en het eventueel kiezen voor flessenvoeding in plaats van borstvoeding, kunnen het risico van overdracht van het HIV-virus drastisch verkleinen. Over 5 jaar dient 80% van alle met HIV-besmette moeders de middelen te krijgen om besmetting van hun baby te voorkomen.

Tenslotte vragen Unicef en UNAIDS veel meer aandacht en financiële middelen voor preventie onder jongeren. De helft van alle nieuwe HIV-besmettingen vindt plaats onder jongeren van 15-24 jaar, maar het merendeel van hen heeft noch de kennis, noch de middelen om zichzelf te beschermen tegen het HIV-virus. Als jongeren wordt geleerd hoe ze zichzelf kunnen beschermen, kan in 2010 het aantal nieuwe besmettingen in deze leeftijdsgroep met een kwart naar beneden, zo menen de organisaties.




Unicef