Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 25 oktober 2005

Belangrijke impuls voor 'Accoya' dankzij notering aan de London Stock Exchange

Accsys-dochter Titan Wood opent binnenkort een nieuwe proeffabriek in Arnhem

Accoya, een bijzonder sterke, 'nieuwe' houtsoort, die tropisch hardhout en kunststoffen voor buitengebruik kan vervangen, krijgt een extra stimulans door de notering van Accsys Technologies op de AIM-lijst van de Londense Stock Exchange met ingang van 26 oktober a.s. De AIM-lijst is vooral bedoeld voor jonge, snelgroeiende bedrijven, die veelbelovende nieuwe technologieën op de markt brengen. Accsys Technologies is het moederbedrijf van Titan Wood, het bedrijf dat de nieuwe houtsoort vanaf medio 2006 in een nieuwe fabriek in Arnhem zal produceren.

'Accoya(TM)' is een nieuw soort hout met eigenschappen, die zelfs de beste tropische houtsoorten en kunststoffen, die als alternatief daarvoor gebruikt worden, overtreffen. Accoya wordt geproduceerd door Titan Wood op basis van een gepatenteerd proces, dat zachte houtsoorten en minder duurzaam hardhout verandert in wat het best omschreven kan worden als een nieuwe houtsoort. Accoya is uitsluitend afkomstig van speciaal voor de houtindustrie geteelde bossen en kan dus een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van tropisch regenwoud. Accoya is bovendien een effectief alternatief voor andere houtsoorten, die veel onderhoud vergen, en voor PVC en andere kunststoffen.

Dankzij de duurzaamheid en de vormvastheid kan Accoya gebruikt worden voor uitdagende, nieuwe projecten maar ook voor traditionele toepassingen, zoals raamkozijnen, deuren, scheepsdekken en gevelbekledingen. Dankzij de duurzaamheid van het hout kan Accoya echter ook gebruikt worden voor toepassingen die tot nu toe voorbehouden waren aan staal of beton. Accoya is onlangs zelfs gekozen voor de constructie van twee drukke verkeersbruggen in Nederland. Na de notering op de AIM-lijst is de volgende mijlpaal in het bestaan van Accsys Technologies de opening van een gloednieuwe fabriek voor de productie van Accoya in Arnhem in 2006. Deze fabriek krijgt een productiecapaciteit van 30.000 m3 hout per jaar.

Edward Pratt, CEO van Titan Wood, wijst erop dat de acetylatie van hout niet nieuw is. "De methode dateert in feite al uit de twintiger jaren en is zo effectief, dat het door onderzoekers in de houtverwerkende industrie al lang bekend stond als een van de beste processen voor de verduurzaming van hout. Het proces, dat Titan Wood gebruikt, is gebaseerd op dertien jaar research. Nieuw is vooral de ontwikkeling van een technologie die het voor het eerst mogelijk maakt, geacetyleerd hout op commerciële basis te produceren. Met behulp van het procédé zal Titan Wood een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheid van de houtverwerkende industrie. Niet alleen door zelf Accoya te produceren, maar ook door het wereldwijd afsluiten van licentie-overeenkomsten."

De voordelen van Accoya:

- een sterk verbeterde duurzaamheid (zelfs tot 'klasse 1', de sterkste houtsoort die er bestaat); - een betere vormvastheid (70% minder uitzetting en krimp vergeleken met onbehandelde houtsoorten, die blootgesteld zijn aan verschillende, klimatologische omstandigheden); - volledig behoud van de eigenschappen m.b.t. sterkte en hardheid van de gebruikte houtsoorten; - een niet-giftig en 100% recyclebaar alternatief voor andere met giftige stoffen behandelde en geïmpregneerde houtsoorten, metalen, plastics en andere kunststoffen. - betrouwbaarheid. Acetylatie is geen oppervlaktebehandeling, maar dringt helemaal door in het hout. Het resultaat van het procédé is meetbaar. - Accoya wordt uitsluitend gemaakt van hout, dat afkomstig is van cultuurbossen en houtkwekerijen.

Accsys Technologies staat vanaf 26 oktober 2006 genoteerd op de AIM-lijst van de London Stock Exchange. Collins Stewart Ltd begeleidt de beursgang.

Noot voor de pers: meer informatie is te vinden op www.accsysplc.com en www.titanwood.com. U kunt ook contact opnemen met Bert Kattenbroek, sales en marketing manager van Titan Wood, telefoon: 026-3663576 en 06-51702832 of via e-mail: bert.kattenbroek@titanwood.com.

Nederlands perscontact: Wisse Kommunikatie, Theo Snijders, telefoon: 026-4431523 of per e-mail: theo.snijders@wisse-worldcom.nl.

Over Titan Wood
Titan Wood werd in april 2003 onder leiding van CEO Edward Pratt opgericht door Accsys Chemicals PLC, een Brits bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Titan Wood heeft een procédé ontwikkeld, waarmee voor het eerst de productie van geacetyleerd hout op commerciële basis mogelijk is. Het acetylatieproces, dat al in de twintiger jaren ontdekt werd, verandert de celstructuur van niet-duurzame, zachte houtsoorten, waardoor ze net zo duurzaam worden als tropisch hardhout. Bovendien verbetert de vormvastheid van het hout en is het veel beter bestand tegen klimatologische omstandigheden.

De bezorgdheid over de vernietiging van het tropische regenwoud, de snelle afname van de wereldwijde voorraad van kwaliteitshout en de steeds grotere beperkingen als gevolg van wet- en regelgeving ten aanzien van het gebruik van houtsoorten die met giftige chemicaliën behandeld zijn, creëren enorme kansen voor Titan Wood. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de komst van Accoya grote verschuivingen zal veroorzaken in de toepassing van hout, waar duurzaamheid en vormvastheid belangrijke eisen zijn. Ook zal de nieuwe houtsoort veel buiten gebruikt worden en zo een belangrijk alternatief voor metaal en kunststof vormen.

Titan Wood produceert zijn product -Accoya- momenteel in een grootschalige proeffabriek in Arnhem en verkoopt tevens licenties aan boomkwekerijen en de houtverwerkende industrie om de productie van Accoya ook elders in de wereld mogelijk te maken.

Accoya is niet-giftig, wordt alleen gemaakt van snelgroeiende houtsoorten, is recyclebaar en daarom veel milieuvriendelijker dan de meeste, andere alternatieven voor tropisch hardhout. Door de specifieke, fysieke eigenschappen biedt Accoya een realistische oplossing voor de wereldwijd sterk groeiende vraag naar duurzame, vormvaste en sterke materialen voor het gebruik buitenshuis.

Over het acetylatieproces
De acetylatie van hout is een proces dat de celstructuur van het hout verandert. De hydroxylgroepen worden omgezet naar acetylgroepen. Omdat hout van nature al acetylen bevat -sommige soorten zelfs behoorlijk veel- bevat Accoya geen chemicaliën die niet al van nature in hout voorkomen. In tegenstelling tot andere behandelingen beschermt acetylatie hout tegen rot door het bestand te maken tegen micro-organismen, schimmels en insecten, zonder dat het hout zelf giftig wordt. Daarnaast vermindert de neiging van hout om op te zetten of te krimpen aanzienlijk, waardoor het minder snel barst en scheurt. Daardoor vergt het hout nadat het geschilderd is, ook veel minder onderhoud. Dankzij deze eigenschappen is Accoya gelijkwaardig of zelfs beter dan de hardste soorten tropisch hout en is het prima toepasbaar voor gebruik buitenshuis voor deuren, raamkozijnen, scheepsdekken, gevelbekledingen, tuinmeubelen en toepassing in de waterbouw voor bijvoorbeeld oeverbeschoeiingen.