Socialistische Partij

Schuldkwijtschelding Nigeria: SP gematigd positief

25-10-2005 * Afgelopen donderdag heeft de Nederlandse regering besloten om ongeveer 620 miljoen euro aan schulden aan Nigeria kwijt te schelden. Nigeria betaalt Nederland de resterende schuld van 575 miljoen euro terug. De SP is blij met deze geste, maar vindt het kwalijk dat het wordt betaald uit de pot voor
ontwikkelingssamenwerking.

Van Bommel Tweede-Kamerlid Harry van Bommel: "Ook deze kwijtschelding is eigenlijk een sigaar uit eigen doos, die er bovendien voor zorgt dat er nu minder geld voor andere arme landen overblijft. Kwijtschelding van exportkredietschulden legt nu voor 15% beslag op het budget voor ontwikkelingssamenwerking."

Bezwaren van partijen tegen de kwijtschelding vanwege vermeende corruptie in Nigeria vindt van Bommel niet steekhoudend: "Om het eigen bedrijfsleven te stimuleren, hebben regeringen van rijke landen - ook Nederland - immers garant gestaan voor exporten naar het land en daarmee geholpen de dictatuur in het zadel te houden. Schuldkwijtschelding is een essentiële bijdrage aan economische en sociale ontwikkeling en kan het proces van democratisering versterken."

Ook het argument dat Nigeria al rijk genoeg zou zijn vanwege de olie is volgens het Kamerlid onjuist: "Olie-inkomsten zijn inderdaad hoog, zo'n 25 miljard dollar in 2004, maar op een totale bevolking van 130 miljoen inwoners zijn deze inkomsten bescheiden: 53 cent per dag per inwoner. Ter vergelijking: in Venezuela is het 3,40 dollar en in Irak 2,40 dollar. Als gekeken wordt naar het inkomen per hoofd van de bevolking hoort Nigeria gewoon tot de armste landen ter wereld."

Tot slot is Van Bommel het er niet mee eens dat Nigeria in ruil voor de kwijtschelding moet voldoen aan de economische hervormingsprogramma's van het IMF. "Die hebben in het verleden nog nooit enige vermindering van de armoede opgeleverd."