Ingezonden persbericht


Weipoederfabriek CONO Kaasmakers wint Cultuurprijs

Westbeemster, 25 oktober 2005 - De nieuwe weipoederfabriek van CONO Kaasmakers heeft de Cultuurprijs van de Beemster gewonnen. De jury is van mening dat de weipoederfabriek van grote architectonische en cultuurhistorische waarde is voor de Beemster. Het gebouw benadrukt de schoonheid van het Werelderfgoed en mag beschouwd worden als een icoon voor de moderne agrarische industrie. De prijs werd tijdens de officiële openingsplechtigheid door wethouder Benningen uitgereikt aan de directie van CONO Kaasmakers.

Deze prijs is door de gemeente Beemster en Stichting Beemster Gemeenschap in het leven geroepen en is bedoeld voor personen of organisaties die op het brede gebied van cultuur een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd die toonaangevend kan worden genoemd voor de Beemster gemeenschap of de uitstraling van de Beemster buiten zijn grenzen. De cultuurprijs bestaat uit een bronzen beeldje van de Beemster kunstenares, beeldhouwer Ati Emmerik. Daarnaast krijgt de winnaar een geldbedrag dat besteed moet worden aan een door de winnaar te bepalen cultureel doel in de Beemster.

CONO Kaasmakers
In 2001 heeft CONO Kaasmakers een vergunning aangevraagd voor uitbreiding van een weipoederfabriek naast de kaasmakerij in de Beemster-polder. De gemeente Beemster, provincie Noord-Holland, Stichting Cultureel Erfgoed Noord-Holland en provinciale Welstandszorg Noord-Holland zijn akkoord gegaan met het voorstel. De voorwaarde was dat het bouwvolume zorgvuldig in de Beemster-polder, in 1999 door Unesco tot werelderfgoed verklaard, kon worden ingepast. Met behulp van Bastiaan Jongerius Architecten is een icoon in de Beemster neergezet. De schoonheid van het werelderfgoed is terug te vinden in het uiterlijk van de fabriek, doordat de lucht weerspiegelt in het gevelmateriaal. Vooral daardoor past dit gebouw in de polder; het is onverstoorbaar op de elementen toegepast.
In 2004 won de weipoederfabriek bovendien de tweede prijs in de Noord-Hollandse Arie Keppler Prijs voor architectuur en stedenbouw.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie, kunt u terecht bij: CONO Kaasmakers
Tara van Oyen

0299-689200
t.vanoyen@cono.nl

Met vriendelijke groet,

Tara van Oyen
CONO Kaasmakers
Rijperweg 20

1464 MB Westbeemster
Tel.:0299-689200
Fax: 0299-689250
Mobiel: 06-46153297