Ingezonden persbericht


Milieuorganisaties blij met einde plannen bijstook palmolie in centrale Electrabel te Nijmegen

Arnhem, 25 oktober 2005

Met vreugde hebben milieu- en bewonersorganisaties (waaronder de Gelderse Milieufederatie en de vereniging Leefmilieu) gereageerd op het bericht van Electrabel dat de plannen voor de bijstook van palmolie niet doorgaan. Door een vermindering van de subsidie schrapt na Essent ook Electrabel de omstreden brandstof uit haar pakket. Er wordt nu gezocht naar andere vormen van biomassa.

De elektriciteitscentrale Electrabel te Nijmegen gaat niet zoals gepland de omstreden palmolie bijstoken. Nu minister Brinkhorst heeft besloten de subsidie voor deze vorm van 'groene' stroomopwekking drastisch te verlagen, is het gebruik van palmolie voor Electrabel niet meer rendabel. Locatiedirecteur Camps bracht de Nijmeegse milieu- en bewonersgroepen en de Gelderse Milieufederatie hiervan afgelopen week op de hoogte. De organisaties reageren verheugd op dit bericht. De organisaties geven de voorkeur aan biomassastromen die niet de ongewenste neveneffecten van palmolie hebben. Groene stroom moet ook echt groen en onomstreden zijn.

Doel van bijstook van biomassa is het vervangen van fossiele brandstoffen om zo de netto uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De milieuorganisaties reageerden deze zomer zeer kritisch op het voornemen van Electrabel om juist palmolie bij te stoken. De productie van palmolie in Maleisie en Indonesië gaat gepaard met massale kap van tropisch regenwoud en met mensenrechtenschendingen. Ook verdringt de bijstook de toepassing van palmolie als voedingsmiddel. Bij een grotere vraag naar palmolie zal de prijs van het voedingsmiddel stijgen.

De lokale en regionale milieuorganisaties kaartten samen met andere de NOVIB en Milieudefensie deze ongewenste ontwikkeling aan bij onder andere de Tweede Kamer. De milieuwoordvoerders van PvdA en D66 stelden daarop vragen aan minister Brinkhorst. Deze besloot tot verlaging van de subsidie op de bijstook mede vanwege de ongewenste en onduurzame neveneffecten die op zouden kunnen treden. Naast Electrabel besloot ook energieproducent Essent onlangs de bijstook van palmolie te staken (het gaat om de Limburgse Clauscentrale). Electrabel zoekt naar andere biomassastromen die genoemde nadelige neveneffecten niet hebben. Hiervoor dient het bedrijf binnenkort een nieuwe gedoog- en een revisievergunning in. De milieuorganisaties zetten hun overleg hierover met Electrabel voort.