Politie Zeeland


R2005 - Heropening onderzoek dood oud-advocaat Terwoert


Politie en justitie heropenen het onderzoek naar de dood van de oud-advocaat Marinus Anton Terwoert uit Biggekerke. De 79-jarige man werd op zaterdag 6 maart 1993 dood gevonden in zijn woning aan de Vroonweg in het buurtschap Klein-Valkenisse bij Biggekerke. Hij was tengevolge van steekwonden overleden.

Analyse van het toen gehouden onderzoek leverde voldoende aanknopingspunten om het onderzoek te heropenen. Veranderde/vernieuwde opsporingstechnieken en opsporingsmogelijkheden zullen daar zeker een bijdrage in kunnen leveren.
Voot tips die leiden tot de aanhouding van de dader(s) heeft de Hoofdofficier van Justitie in Middelburg een beloning uiitgeloofd van 15.000 euro.

Het slachtoffer was door buren vrijdag 5 maart 1993 rond 17.00 uur nog gezien. Toen zaterdagochtend de gordijnen dicht bleven sloegen de buren alarm. De gewaarschuwde arts en de politie troffen de man dood aan in de woonkamer van zijn woning.
Aanvankelijk werd toen uitgegaan van een natuurlijk overlijden, maar bij het afleggen van het slachtoffer bleek dat hij verwondingen had. Bij de daarna uitgevoerde sectie kwam als doodsoorzaak inwendige bloedingen tengevolge van steekwonden aan het licht.

Het was bekend dat Terwoert niet onbemiddeld was en regelmatig over veel contant geld beschikte. Hij was licht dementerend en vaak sloot hij de woning niet af.
Onderzoek in de woning leverde geen directe aanknopingspunten. De Mobiele Eenheid van de Zeeuwse politie onderzocht het omliggende duingebied op 9 en 10 maart 1993 uitgebreid. Hierbij werd niets relevants gevonden.

Uit een ingesteld buurtonderzoek bleek dat de heer Terwoerd een enigszins teruggetrokken leefde leidde en alleen woonde.

In de week na het misdrijf heeft de politie vele getuigenoproepen gedaan. Het weekend waarin het misdrijf plaatsvond was toen het laatste weekend van de krokusvakantie. De woning van het slachtoffer ligt aan een doodlopende weg die overgaat in een door toeristen druk gebruikt wandelpad en fietspad door de duinen en aan een ruiterpad.

Op 13 maart 1993 loofde de Hoofdofficier van Justitie in Middelburg een beloning uit van 25.000 gulden voor degene die aanwijzingen of inlichtingen verstrekt die kunnen leiden tot de aanhouding van de dader(s) van deze moord of doodslag. De gebruikelijke raambiljetten werden zoals altijd over alle politiebureaus in Nederland verspreid en op Walcheren werden er op diverse plaatsen extra opgehangen.

Op maandag 5 april 1993 besteedde het Avro-programma Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht aan het onderzoek Terwoert. Daarin maakte de politie bekend dat roof het meest voor de hand liggende motief zou zijn en dat uit de woning een aantal goederen werden vermist. Vermist worden (nog steeds) een kluissleutel, een zwarte platte aktentas, een gouden broche met een safier in het midden en twee briljanten ernaast, de giropas van het slachtoffer en vermoedelijk een geldbedrag van enkele duizenden guldens
Naar aanleiding van de uitzending kreeg de politie ruim 30 tips.

Heeft u informatie over deze heropende zaak:
. belt u dan met politie Zeeland op het gratis telefoonnummer 0800 - 3366000 of;
. schrijf gratis naar politie Zeeland, o.v.v. 'zaak Terwoert', antwoordnummer 634, 4330 VB Middelburg of;
. e-mail naar opsporing@zeeland.politie.nl.