Time : 3:45:02 PM
Date : Tuesday, October 25, 2005
Sender Name: BELOVO SA

4de Internationaal Congres over het Columbus Concept: cholesterol, omega-3 en gezonde voeding

Meer dan 150 internationale experts zijn samengekomen ter gelegenheid van het 4de Internationaal Congres over het Columbus Concept, dat in Peking plaatsvond van 11 tot 14 oktober 2005. Het Columbus Concept bestaat erin hoogkwalitatieve voedingswaren te ontwikkelen, zowel op het vlak van de smaak als op dat van de gezondheid. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de recentste inzichten rond voeding... en van wat de natuur al miljoenen jaren spontaan heeft voortgebracht.

Miljoenen jaren lang, sinds het Paleolithicum, kende de menselijke voeding een veel evenwichtiger vetinname, met meer omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren. 'De verhouding n-6/n-3 lag zeer laag, ze benaderde de 1/1', legt Artemis Simopoulos (The Centers for Genetics, Nutrition and Health, USA) uit, 'maar op 150 jaar, en vooral in de laatste decennia, kende ze een sterke toename en nam ze in de meeste streken, in Europa, de Verenigde Staten en China, buitensporige waarden aan.' In China, dat meer en meer westerse levensgewoontes aanneemt, ontstaan nieuwe gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de 'Chinese Nutrition and Health Study', die aantoont dat dyslipidemie (problemen met de bloedvetten) reeds een belangrijk deel van de bevolking treft: 18 à 30%, afhankelijk van de leeftijdsgroep.

Verschillende presentaties bevestigen het belang van een goede inname van omega-3 vetzuren, en vooral van een evenwichtige verhouding tussen n-6 en n-3. Meer dan de cholesterol in de voeding en het bloed is het deze verhouding die, als ze verhoogd is, nauw verbonden is met een toegenomen risico op aandoeningen, zowel wat hart en bloedvaten als wat de hersenen betreft. Op basis van gegevens uit 65 Chinese districten toont Junshi Chen (Chinese CDC, Beijing) aan dat omega-3 vetzuren een beschermend effect hebben, zelfs wanneer de voeding weinig vetten bevat en het cholesterolgehalte laag is. Eigenlijk wordt het steeds duidelijker dat er niet enkel goede cholesterol bestaat, maar dat bloedvaten in een goede, gemiddelde of slechte gezondheid kunnen verkeren, en dat dat verband houdet met het type van vetzuren in de voeding.

'In de afgelopen eeuw hebben we een toename gekend van de lichaamsomvang en van de cardiovasculaire ziekten', benadrukt Michael Crawford (London Metropolitan University, Verenigd Koninkrijk), 'deze eeuw zal gekenmerkt worden door het verschijnen van neurologische stoornissen, antisociaal gedrag, geweld en een verlaging van het intelligentiequotiënt', vervolgt deze breinspecialist. Tenzij we het middel vinden om de hersenen op een correcte manier te voeden... Een betere samenstelling van de vetzuren in de voedingsketen kan een essentiële rol spelen.

Andere factoren op het vlak van de gezondheid

De antioxidanten, een grote familie van elementen die in de natuur aanwezig zijn (carotenoïden, flavonoïden, selenium...) zijn eveneens minder aanwezig in de moderne voeding. Hun heilzame werking is echter meer en meer bewezen, in het bijzonder op het vlak van kanker en hersenveroudering. Bovendien beschermen ze de omega-6 en omega-3 vetzuren tegen oxidatie, waardoor de vorming van mogelijk giftige samenstellingen zoals de peroxiden wordt verhinderd. 'Een gevarieerde inname van antioxidanten maakt het mogelijk de nadelige effecten tegen te gaan die inherent zijn aan de vorming van peroxiden tijdens het bereiden van voedingswaren', legt Peter Surai (Scotland and Glasgow University, Verenigd Koninkrijk) uit.

Ook de probiotiotica, levende micro-organismen die heilzaam zijn voor de gezondheid, en de prebiotica - componenten die de goede bacteriën van het spijsverteringskanaal voeden - lijken veelbelovend, vooral in domeinen zoals de verlaging van het risico op dikkedarmkanker, de verbetering van het immuunsysteem en allergieën.

Specialisten hebben eveneens het belang onderstreept van lichamelijke activiteit, zowel voor de cardiovasculaire als de mentale gezondheid. Zo tonen recente studies aan dat regelmatige lichamelijke activiteit bij oudere mensen in verband wordt gebracht met een vertraging van het afnemen van de werking van het centrale zenuwstelsel. Laura Podewils (US Public Health Service, USA) heeft, op basis van de 'Cardiovascular Health Cognition Study' die uitging van meer dan 9000 personen, aangetoond dat lichamelijke activiteit een beschermend effect had tegen dementie, in het bijzonder de twee meest voorkomende vormen ervan: Alzheimer en de cerebraal-vasculaire dementie.

Geoptimaliseerde voeding

Voeding en lichamelijke activiteit zijn twee belangrijke hefbomen om de grote uitdagingen op het vlak van gezondheid aan te gaan. Het Columbus Concept wil de voedingskwaliteit van de voedingsmiddelen verbeteren door het meest geschikte evenwicht te vinden tussen de essentiële bestanddelen, met name door de kwaliteit van de vetten te verbeteren. Dit principe wordt al met succes toegepast met het Columbus-ei (waarvan de verhouding omega-6/omega3 gelijk is aan 1), en breidt zich geleidelijk aan uit in de richting van andere levensmiddelen zoals kippen, varkens, olie en brood.

Net als het geval was met de vorige edities zal het 4de Internationaal Congres over het Columbus Concept het voorwerp zijn van een gemeenschappelijke verklaring, die over enkele maanden zal worden gepubliceerd.

Contactpersoon:
Frédéric Carlier
Director Belovo European Liaison Office
149 Chaussée de Tervuren
1410 WATERLOO
Tel 00 32 2 352 05 71