Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 315

datum: 25 oktober 2005

Amersfoortse horeca krijgt ruimte voor groei en vernieuwing

De Amersfoortse horeca krijgt de komende jaren ruimte voor groei en vernieuwing. Bestaande en nieuwe horecagelegenheden moeten diverser worden en nieuwe doelgroepen aanspreken. Mogelijkheden ontstaan onder andere op de uitgaanspleinen in de binnenstad en bij Amicitia langs de Stadsring. Voor nieuwbouwwijk Vathorst en het toekomstige Eemcentrum en Eemhaven Amersfoort worden plannen voor vernieuwende horeca gemaakt. Met name in woonwijken en het buitengebied, is het college van burgemeester en wethouders terughoudend met het toestaan van horeca. Leefbaarheid, veiligheid en regelgeving blijven onverminderd hoog op de agenda staan.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de 'conceptnota horecabeleid 2006 - 2010' die het college van burgemeester en wethouders vandaag vaststelde. Daarmee is de nota vrijgegeven voor inspraak, de gemeenteraad zal het nieuwe horecabeleid uiteindelijk, naar verwachting in januari, vaststellen. De conceptnota is in nauw overleg met betrokken ondernemers en organisaties gemaakt.

Openbare orde

Handhaving van openbare orde en regels op het gebied van veiligheid, milieu, ruimtelijke ordening en dergelijke blijft een centraal uitgangspunt van het horecabeleid. Omwille van een prettig uitgaansklimaat zal het college voortborduren op de inspanningen van de afgelopen jaren. Daarmee doelt het college op bijvoorbeeld het Convenant Veilig Uitgaan, het portiersoverleg, handhaving van sluitingstijden en inzet van de Wet Bibob. Ook zal een handhavingprotocol worden vastgelegd.

Clustering

Het college streeft naar een evenwichtige ontwikkeling van de horeca. Locaties voor ontwikkeling, in en buiten het centrum, zijn in de nieuwe horecanota aangegeven. Ten opzichte van horeca-activiteiten in woonwijken kiest het college voor een terughoudend beleid. Clustering van horeca biedt de inwoners en bezoekers van de stad een aantrekkelijker voorzieningenaanbod en maakt handhaving van de openbare orde beter beheersbaar.

Aantrekkingskracht

Er is economische ruimte voor groei van het horeca-aanbod in Amersfoort, onder andere door de bevolkingsgroei. Meer kwaliteit en diversificatie van het horeca-aanbod staan daarbij voorop. Bestaande horeca en nieuwe horeca moeten hiertoe voldoende toekomstperspectief worden geboden. Met het nieuwe horecabeleid streeft de gemeente naar horecaontwikkeling die de ruimtelijke en economische aantrekkingskracht en kwaliteit van het wonen, werken, winkelen en verblijven in de gemeente Amersfoort versterkt. De gemeente faciliteert, het is de markt die het initiatief zal moeten nemen om tot uitbreiding en vernieuwing te komen.

Horecagebieden
Amersfoort kent in het centrum belangrijke horecagebieden rond de uitgaanspleinen in de stad. Dat zijn de zogenaamde horecaconcentratiegebieden rond De Lievevrouwenkerkhof, De Hof en de Groenmarkt. Straks komen daar de nieuw te ontwikkelen centrumlocaties van het Eemcentrum en Eemhaven Amersfoort bij, hier is in bestaande plannen al rekening mee gehouden. In Eemcentrum worden vooral grootschalige of nieuwe horecaconcepten geïntroduceerd die aanvullend zijn ten opzichte van de binnenstad. In het Handelsgebouw aan de Amsterdamseweg kan een grootschalig restaurant komen.

In de vandaag gepresenteerde horecanota staan mogelijk nieuwe locaties. De nota maakt onderscheid in drie horecacategorieën. Horeca-A staat voor 'lichte' horeca zoals restaurant, eetcafé of lunchroom. Horeca-B is een café, bar of discotheek en onder horeca-C vallen sportkantine, buurthuis of hotel.

Locatie Mogelijk soort horeca

Amicitia centrum horeca A
Park Randenbroek horeca A
Uitgaansgebied Hof 2 maal horeca B, 1 maal horeca 'ontnuchteringzaak' Uitgaansgebied Lieve Vrouwenplein 2 maal horeca B, 1 maal horeca 'ontnuchteringzaak' St. Aegtenkapel, centrumgebied horeca A
Mariënhof, centrumgebied hotel/restaurant
Verbindingsstraten winkel- en uitgaansgebied horeca A Vathorst, tot 40 bedrijven totaal (2015) horeca A, B en C

Inspraak

Op 8 november worden overdag en 's avonds inspraakbijeenkomsten over de conceptnota gehouden, om reacties te peilen onder inwoners en ondernemers. Ambtenaren presenteren de nota namens het college naar verwachting eind november op Het Plein, tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de gemeenteraad. De gemeenteraad zal de nota voor het eerst in december behandelen en vaststellen in januari. De nota ligt ter inzage in Stadsinformatiecentrum De Observant aan het Stadhuisplein.

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 49 99 of 06 52513044, e-mail a.vonk@amersfoort.nl


---- --