Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 316

datum: 25 oktober 2005

Resultaten stadspeiling 2005:
Amersfoort positiever over gemeentebestuur

Ongeveer een kwart van de Amersfoorters is geïnteresseerd in de plaatselijke politiek. Veel Amersfoorters zijn kritisch over zowel het gemeentebestuur, als over de eigen mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Maar men is duidelijk veel positiever in vergelijking met voorgaande jaren. Eenderde van de kiezers weet nog niet op welke partij men zal gaan stemmen in 2006. De peiling onder de stemmers laat zien dat PvdA, ChristenUnie en SP op dit moment in de lift zitten. CDA en D'66 zouden relatief de meeste stemmen inleveren.

Amersfoorters positiever over gemeentepolitiek
De Amersfoorter is overwegend kritisch over zowel het gemeentebestuur, als over de eigen mogelijkheden om invloed uit te oefenen op dat bestuur. Toch zijn de resultaten duidelijk positiever dan in voorgaande peilingen. Met een stelling als 'onze belastinggelden worden in Amersfoort over het algemeen goed besteed' was in 1993 ongeveer een kwart het eens, in deze peiling ligt dat percentage op ongeveer 50%. De vraag is waar dat precies door komt. Wat in ieder geval ook een rol speelt is dat er in Amersfoort de laatste jaren veel nieuwe mensen zijn komen wonen. Nieuwe inwoners zijn over het algemeen positiever dan de groep die hier al sinds jaar en dag woont. Het meest kritisch over het gemeentebestuur is de groep die in 2002 op een lokale partij heeft gestemd en de groep SP-stemmers.

Wijkwethouderschap: een goed idee
Bijna de helft (42%) van de Amersfoorters weet dat iedere wijk een eigen 'wijkwethouder' heeft. Van deze groep weet vervolgens ook 17% wie de eigen wijkwethouder is. Van de groep die op de hoogte is van het fenomeen 'wijkwethouderschap' zegt 27% daar daadwerkelijk iets van gemerkt te hebben: zij hebben de wethouder aan het werk gezien in de wijk, erover gelezen in de krant of gezien op de lokale tv. Een meerderheid (54%) van de Amersfoorters vindt het wijkwethouderschap op zich wel een goed idee.

Landelijke politiek bepalend voor lokale stemgedrag In maart 2006 zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad van Amersfoort: zo'n tweederde van de respondenten denkt dan wel te gaan stemmen. Bij het bepalen van hun stem kijken veel kiezers (29%) toch vooral naar de landelijke politiek, 26% bepaalt z'n stem op basis van het verkiezingsprogramma van de partij, 21% kijkt vooral naar de standpunten van de partij in de afgelopen jaren. Op dit moment zouden méér mensen op de PvdA, ChristenUnie en SP gaan stemmen dan bij de verkiezingen van 2002. Het meest trouw in stemgedrag is de aanhang van de ChristenUnie en de SP. Met name de D66-stemmer is op drift.

Veranderingen in de politiek niet bij iedereen bekend Zo'n 60% van de Amersfoorters weet dat sinds de verkiezingen van 2002 ook lokale partijen deel uitmaken van de raad, 40% weet dat niet. Ook die andere verandering in de gemeentepolitiek, de invoering van het dualisme, is niet bij iedereen even bekend. Zo'n 44% heeft daar niet van gehoord. Zo'n driekwart van de Amersfoorters heeft niet gemerkt dat er de afgelopen drie jaar iets is veranderd in de politiek. Mensen die geïnteresseerd zijn in lokale politiek zijn vaker van mening dat er iets is veranderd in de politiek dan de groep die die interesse niet heeft. De groep die daar wel iets van gemerkt heeft is verdeeld over de vraag of die verandering nou positief is of juist negatief.

Stadspeiling 2005
Ruim 2.700 Amersfoorters van 18 jaar en ouder - ongeveer 68% van de 4.000 geselecteerde inwoners van de stad- hebben deelgenomen aan de jaarlijks gehouden gemeentelijke Stadspeiling. De Stadspeiling 2005 bevatte onder meer vragen die betrekking hadden op de lokale politiek. Een aantal van die vragen was ook al eerder opgenomen in de Stadspeiling van 1993, 1997 en 2002. Ook zijn er vragen gesteld over het dualisme, de opkomst van lokale partijen en het wijkwethouderschap.

Informatie: Rik Enklaar, hoofd communicatie ad interim, telefoon 033 469 438. De rapportage is op te vragen bij Onderzoek en Statistiek tel. 469 45 97, of per e-mail: O&S@amersfoort.nl. Via de website van O&S kan de rapportage in pdf-formaat worden gedownload (http://www.amersfoort.nl/feitenencijfers).


---- --