Gemeente Heerlen

Zorgpension Nuth blijft mogelijk open

De vestiging van een tweede Domus-huis aan de Valkenburgerweg in Heerlen heeft nauwelijks nog kans van slagen. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn de verhuiskosten voor de kantoren van Mondriaan, de vervangende huisvesting van deze kantoren, de kosten van de verbouwing van het pand en het feit dat er nog een hypothecaire schuld op het pand rust. Om deze redenen is het onverantwoord om Domus 2 te vestigingen aan de Valkenburgerweg 17 en 19. Voor het onderbrengen van cliënten die nu nog gebruik maken van de dag- en nachtopvang aan de Rector Driessenweg heeft dit geen gevolgen.

Er is inmiddels vrijwel zeker een alternatief voor het geplande Domus-huis aan de Valkenburgerweg. RIMO heeft een aanvraag ingediend bij het CVZ (College Voor Zorgverzekeringen) om met AWBZ-middelen een zogenaamde RIBW (is Domus ook) te starten in het pand van het zorgpension in Nuth. Dit is gebeurd nadat de gemeenteraad had aangegeven de subsidie voor het zorgpension te willen intrekken. De definitieve beslissing hierover valt aan het einde van het jaar.

Verder werpt het door- en uitstroombeleid van de gemeente Heerlen, dat ongeveer een half jaar geleden is geïntensiveerd, inmiddels zijn vruchten af. Steeds meer mensen stromen door naar begeleid wonen, Domus 1 en ander vormen van hulpverlening. Mede daardoor is het aantal gebruikers van de dag- en nachtopvang inmiddels gedaald tot circa 45 per nacht. In de nieuwe voorziening komen 22 plaatsen. Een uitbreiding van acht plaatsen ten opzichte van het huidige zorgpension. Aangezien in Nuth regelmatig sprake is van overcapaciteit, wordt dit voor dit moment voldoende geacht.

Het pand in Nuth hoeft niet verbouwd te worden. RIMO verwacht deze voorziening op korte termijn in gebruik te kunnen nemen. Dit betekent dat een aantal bewoners van de huidige dag- en nachtopvang, die nu op een wachtlijst voor Domus staan, daar terecht kan. Op het moment van een verhuizing naar de Klompstraat, zijn er dan voldoende plaatsingsmogelijkheden voor cliënten van de dag- en nachtopvang in de directe omgeving.

Gemeente Heerlen, 25 oktober 2005
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------
p e r s


---- --