DAF Trucks PACCAR's winst stijgt 24 procent

Beste kwartaal in honderdjarige geschiedenis

PACCAR kondigt terugkoop aandelen aan

25 oktober, Bellevue, Washington. - "PACCAR Inc. behaalde in het derde kwartaal en over de eerste negen maanden van 2005 een record nettowinst", aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer. "Dit buitengewone resultaat is vooral vermeldenswaardig omdat de onderneming haar honderdjarig bestaan viert. Alle bedrijfssectoren rapporteerden sterke resultaten, met name door DAF's groeiende marktaandeel in Europa, de uitstekende prestaties van PACCAR Financial Services en de prima resultaten van de After Sales-activiteiten. De verkopen en winsten van Kenworth en Peterbilt middelzware en zware trucks bereikten recordniveau's."

"PACCAR's geografische diversificatie, strakke manier van zakendoen en innovatieve productengamma zijn de belangrijkste succesfactoren bij het behalen van de buitengewone financiële resultaten", voegde Pigott toe. "De afgelopen tien jaar heeft PACCAR $1,5 miljard geïnvesteerd in zeer belangrijke projecten die haar technologische leiderspositie hebben versterkt, wat resulteerde in de hoogste productkwaliteit en de hoogste klanttevredenheidsscores in de industrie. Bovendien droegen 4.600 voltooide Six Sigma projecten bij aan PACCAR's ongeëvenaarde productie-efficiency."

PACCAR's nettowinst steeg in het derde kwartaal van 2005 naar een recordhoogte van $304,8 miljoen ($1,78 per verwaterd aandeel), vergeleken met $246,7 miljoen ($1,41 per verwaterd aandeel) in het derde kwartaal vorig jaar. De netto omzet in het derde kwartaal, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg $3,54 miljard, 21% meer dan de $2,92 miljard over dezelfde periode in 2004. Al vijftien achtereenvolgende kwartalen behaalt de onderneming hogere nettowinsten dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Over de eerste negen maanden van 2005 behaalde PACCAR een record nettowinst van $820,3 miljard ($4,73 per verwaterd aandeel), een stijging van 23% ten opzichte van dezelfde periode in 2004, toen de nettowinst $665,4 miljard bedroeg ($3,78 per verwaterd aandeel). Netto omzet over de eerste negen maanden, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening bedroeg $10,42 miljard, een stijging van 27% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de netto omzet $8,21 miljard bedroeg. Over de eerste negen maanden van 2005 bedroeg PACCAR's netto rendement op het eigen vermogen 29,6%, toonaangevend in de truckindustrie. In de nettowinst over de eerste negen maanden is opgenomen een eenmalige belastinglast van $64 miljoen ($0,37 per verwaterd aandeel) in verband met de ontvangst van $1,5 miljard dividend in contanten van de dochterondernemingen buiten de Verenigde Staten.

Board keurt extra terugkoop van vijf miljoen aandelen goed Vandaag keurde PACCAR's Board of Directors de terugkoop goed van maximaal vijf miljoen van haar gewone aandelen. Dit in het kader van een eerder door de Board of Directors goedgekeurde terugkoopoperatie. "PACCAR's winst- en cashflowprestaties zijn buitengewoon", zei Mike Tembreull, vice chairman. "De terugkoopprogramma's geven blijk van het vertrouwen van de Board in PACCAR's succesvolle wereldwijde strategie en uitstekende groei op lange termijn." Gebaseerd op het totale dividend over de afgelopen twaalf maanden, inclusief normaal en buitengewoon dividend, bedraagt PACCAR's dividendpercentage 4,4%. Over de afgelopen periodes van drie, vijf en tien jaar presteerden PACCAR's aandelen beter dan de 'Standard & Poor 500 Index'.

PACCAR behaalde een jaarlijks winstgroeipercentage van 16% over de laatste tien jaar, tegenover 7% voor de S&P 500 Index. Over diezelfde periode bedroeg het jaarlijks rendement op eigen vermogen gemiddeld 21,4%. "Bij een steeds grotere klantenkring heeft PACCAR zich gepositioneerd als toonaangevend leverancier van kapitaalgoederen, financiële diensten en logistieke technologie", voegde Tembreull toe.

Humanitaire hulp
"In 2005 hebben wereldwijd verschillende natuurrampen plaatsgevonden", zei senior vice president Jim Cardillo. "PACCAR en haar medewerkers hebben meer dan $2 miljoen in contanten bijgedragen aan het Amerikaanse Rode Kruis voor hulpfondsen voor de slachtoffers van de tsunami in Zuid-Oost Azië en orkaan Katrina. Bovendien doneerden Kenworth en Peterbilt ieder een nieuwe zware truck aan de stad New Orleans om haar te helpen bij het wederopbouwprogramma."

Financiële hoogtepunten, derde kwartaal
Enkele financiële hoogtepunten van PACCAR in het derde kwartaal van 2005:
* Record omzet van $3,54 miljard.

* Record netto winst van $304,8 miljoen.

* Record verkooprendement na belastingen van 8,6%.
* De verkoop- en algemene overheadkosten bedragen slechts 3,1% van de omzet, een record.

Tijdens het derde kwartaal stegen de brutomarges naar 15%, vergeleken met 14,3% in dezelfde periode vorig jaar. De stijging was vooral te danken aan de hogere marges die gerealiseerd werden op de verkoop van Kenworth en Peterbilt trucks in Noord Amerika. Klanten erkennen de superieure kwaliteit, betrouwbaarheid en lage exploitatiekosten van PACCAR producten.

Financiële hoogtepunten, eerste negen maanden

Enkele financiële hoogtepunten van PACCAR over de eerste negen maanden van 2005:
* Recordomzet van $10,42 miljard.

* Record netto winst van $820,3 miljoen.

* Het rendement op eigen vermogen (ROE) bedroeg 29,6%, toonaangeven in de industrie.
* Investeringen van $201,8 miljoen.

* Besteding van $343,5 miljoen aan de terugkoop van vijf miljoen aandelen.
* Het eigen vermogen steeg naar meer dan $4 miljard.

PACCAR Winch, een van de grootste fabrikanten van industriële lieren ter wereld, had hogere verkopen en inkomsten ten opzichte van het derde kwartaal en de eerste negen maanden van vorig jaar.

Update wereldtruckmarkt
De markt voor trucks boven 15 ton zal in 2005 in West-Europa naar verwachting zo'n 255.000 eenheden bedragen, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar en een nieuw record. Voorlopige schattingen voor de West-Europese truckverkopen boven 15 ton in 2006 bedragen tussen de 245.000 en 265.000 eenheden. "DAF heeft haar marktaandeel verhoogd dankzij de hoge kwaliteit van haar voertuigen, uitgebreide After Sales programma's en een groeiend netwerk van onafhankelijke dealers", zei Aad Goudriaan, President-directeur van DAF Trucks N.V. "DAF's huidige marktaandeel in het zware trucksegment bedraagt 13,6%, aanzienlijk hoger dan het record van 12,8% in 2004. DAF's lange termijn doelstelling is een marktaandeel van 20%, vergelijkbaar met PACCAR's marktaandeel van zware trucks in Noord-Amerika."

Als verdere uitbreiding van haar reeds brede productlijn introduceerde DAF onlangs de nieuwe XF105, aangedreven door de nieuwe 12,9 liter PACCAR MX-motor die beschikbaar is in zowel Euro 4- als Euro 5- specificatie. De productie van de DAF XF105 begint in het eerste kwartaal van 2006. De nieuwe XF105 is de nieuwe norm in kwaliteit, efficiency, comfort en rijgedrag.

In de Verenigde Staten en Canada zal de verkoop van zware trucks in 2005 naar verwachting uitkomen op zo'n 290.000 eenheden, bijna 25% hoger dan een jaar geleden. In 2006 zouden de verkopen uit kunnen komen op 290.000 tot 310.000 eenheden. Klanten blijven hun vloten vernieuwen om tegemoet te komen aan de eisen van een groeiende economie. "Record vrachttonnages, verhoogde winstgevendheid van transporteurs en genormaliseerde vervangingscycli stuwen de verkopen omhoog", legde Tom Plimpton, president, uit. De verkopen van Peterbilt en Kenworth zijn in alle marktsegmenten gestegen, inclusief bij verhuurbedrijven, privé-vloten en leaseondernemingen."

Wederom werd PACCAR erkend als producent van trucks van de hoogste kwaliteit in de industrie. Kenworth Truck Company won in 2005 drie J.D. Power onderscheidingen, door het behalen van de hoogste klantentevredenheidscores in het zware segment, in de categorieën 'Over the road, 'Pickup and Delivery' en 'Dealer Service'. Deze resultaten zijn te lezen in de onlangs uitgekomen 'J.D. Power and Associates Heavy-Duty Truck Customer Satisfaction Study'. Aanvullende informatie is beschikbaar op JDPower.com.

Emissie vooruitzichten 2007
In samenwerking met haar belangrijkste motorenleveranciers Caterpillar en Cummins, test PACCAR motor- en nabehandelingssystemen die tegemoet komen aan de strengere federale emissie-eisen die in de Verenigde Staten in januari 2007 van kracht worden. "Dit is een verdere stap in de reguliere motorenontwikkelingscyclus die elke paar jaar door de industrie wordt opgepakt", zei Tom Plimpton. "De geavanceerde technologische oplossingen brengen kostenverhogingen met zich mee, maar die zullen door de hele logistieke keten worden geabsorbeerd. De algemene economische groei zal een stabiliserende invloed hebben op de truckverkopen in de periode 2005-2007."

PACCAR Technology
Het tijdschrift Information Week kondigde onlangs aan dat PACCAR de meest vooruitstrevende 'technology-integrator' in de automobielindustrie is en een van de meest vooruitstrevende technologieleiders van alle industriële sectoren. Information Week beoordeelt de technologiestrategieën, investeringen en praktijken die gebruikt worden door ondernemingen in 21 verschillende sectoren. "PACCAR werkt samen met innoverende ondernemingen zoals Dell en Microsoft bij het ontwikkelen van nieuwe IT-producten", zei Janice Skredsvig, vice president en Chief Information Officer. "PACCAR's investeringen in IT-technologie hebben productontwikkelingstrajecten versneld, de productie-efficiency verbeterd en het after sales traject gestroomlijnd." Extra informatie over deze erkenning is beschikbaar op InformationWeek.com.

Informatietechnologie wordt door PACCAR toegepast in alle facetten van de bedrijfsvoering om te komen tot processen en producten met de hoogste kwaliteit in de industrie. Zo ontwikkelde en implementeerde men bij PACCAR's productiefaciliteiten in het Britse Leyland geavanceerde robots voor het spuiten van chassis op een bewegende productielijn. Een primeur in de auto-industrie. "Deze geavanceerde technologie verbetert de kwaliteit, versnelt de productie en reduceert materiaalverbruik", aldus George West, PACCAR vice president manufacturing. "De innovatieve benadering bij het integreren van technologie in het assemblageproces van trucks leverde PACCAR de 'Plant of the Year' onderscheiding op voor de Kenworth fabriek in Renton. De onderscheiding werd -voor het eerst - uitgereikt door het vakblad Assembly Magazine. PACCAR werd door het blad bovendien genoemd als een van de vijftig meest vooruitstrevende fabrikanten ter wereld." Meer informatie over dit artikel op AssemblyMag.com.

Resultaten PACCAR Financial
PACCAR Financial Services heeft een portefeuille van meer dan 137.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van $7,9 miljard. Hierin is inbegrepen PACCAR Leasing, een toonaangevende full-service lease-onderneming in Noord-Amerika, met een vloot van meer dan 21.500 voertuigen.

De kwartaalwinst (voor belastingen) van $47,2 miljoen betekent een stijging van 7% ten opzichte van de $44,1 miljoen in het derde kwartaal van 2004. De inkomsten in het derde kwartaal stegen naar $195,7 miljoen, vergeleken met $143,1 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2004. Over de eerste negen maanden nam de omzet toe tot $549,5 miljoen, ten opzichte van $403,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor belastingen steeg met 17% naar een record van $144,4 miljoen, vergeleken met $122,9 miljoen in 2004.

"PACCAR Financial Services blijft op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR trucks in vijftien landen ondersteunen met een uitgebreid pakket van financierings-, leasing- en verzekeringsproducten", zei Ken Gangl, senior vice president. "Een groeiende portefeuille en verbeterde financiële marges dragen bij aan de uitstekende winstcijfers. Toegenomen lenings- en lease-toepassingen worden efficiënt verwerkt met moderne technologie op het gebied van kredietanalyse."

"De totale activawaarde van PACCAR Financial Europe (PFE) is gegroeid tot $1,75 miljard. DAF-dealers en hun klanten hebben PFE gemaakt tot Europa's toonaangevende financieringsmaatschappij van DAF bedrijfswagens." Het netwerk van PACLease is gegroeid tot 215 vestigingen, om het recordaantal Peterbilt en Kenworth trucks dat in Noord-Amerika operationeel is te ondersteunen.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en DAF. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening, informatietechnologie en de verkoop van onderdelen voor trucks.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com .

Dit bericht bevat 'toekomst-georiënteerde' verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCAR's gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.

PACCAR Inc	
OVERZICHT RESULTATEN	
(in miljoenen behalve per aandeel*)	
			
	Drie maanden, eindigend	Negen maanden, eindigend	
	30 september	30 september	
	2005		2004		2005		2004		
Trucks en overige:									
Netto omzet	$ 3.345,4		$ 2.774,7		$ 9.872,9		$ 7.802,4		
Kostprijs verkopen	2.842,5		2.378,9		8.408,6		6.677,6		
Verkoop en algemene kosten	102,8		94,8		315,8		285,4		
Rente en overige, netto	6,0		0,8		9,0		7,2		
Winst Trucks en overige voor belastingen	394,1		300,2		1.139,5		832,2		

Financiële dienstverlening: Inkomsten 195,6 143,1 549,5 403,5 Rente en overige 112,4 74,1 311,2 210,5 Verkoop en algemene kosten 21,5 20,3 63,0 59,1 Provision for losses on receivables 14,5 4,6 30,9 11,0 Winst financiële dienstverlening voor belasting 47,2 44,1 144,4 122,9 Winst uit beleggingen 13,7 16,1 39,9 46,5 Totale winst voor belastingen 455,0 360,4 1.323,8 1.001,6 Belastingen (A) 150,2 113,7 503,5 336,2 Netto winst $ 304,8 $ 246,7 $ 820,3 $ 665,4 Netto winst per aandeel: Standaard $ 1,79 $ 1,42 $ 4,76 $ 3,81 Verwaterd $ 1,78 $ 1,41 $ 4,73 $ 3,78 Gewogen gemiddeld aantal uitstaande: Standaard aandelen 170,6 173,9 172,5 174,7 Verwaterde aandelen 171,7 175,0 173,6 175,9 Vastgesteld dividend per aandeel $ 0,21 $ 0,20 $ 0,62 $ 0,55 (A) belastingen voor de eerste negen maanden, eindigend 30 september 2005, zijn inclusief een eenmalige last van $64 miljoen voor de ontvangst van dividend in contanten van haar buitenlandse dochterondernemingen. De belastingen tot en met het derde kwartaal 2005 zijn inclusief een $9,5 miljoen voordeel verband houdend met een verwachte hogere benutting van de verliescompensatie in het Verenigd Koninkrijk.

PACCAR Inc VERKORTE BALANS (in miljoenen dollars) 30 september 2005 31 december 2004 ACTIVA Trucks en overige: Liquide middelen en effecten $ 1.708,9 $ 2.184,1 Handelsdebiteuren en overige vorderingen, netto 775,0 538,7 Voorraden 586,5 495,6 Materiële vaste activa, netto 1.093,3 1.037,8 Overige activa 968,5 991,7 Activa financiële dienstverlening 7.911,3 6.980,1 $ 13.043,5 $ 12.228,0 PASSIVA EN EIGEN VERMOGEN Trucks en overige: Korte termijnschulden, belastingen en overige $ 2.797,0 $ 2.693,5 Te betalen dividend 347,8 Lange termijn schulden 28,8 36,2 Passiva financiële dienstverlening 6.189,7 5.388,1 EIGEN VERMOGEN 4.028,0 3.762,4 $ 13.043,5 $ 12.228,0 Common Shares Outstanding 169,3 173,9

GEOGRAFISCHE VERDELING INKOMSTEN Drie maanden, eindigend Negen maanden, eindigend 30 september 30 september 2005 2004 2005 2004 Verenigde Staten $ 1.856,0 $ 1.510,5 $ 5.327,9 $ 3.979,5 Europa 917,9 809,1 3.016,2 2.628,9 Overig 767,1 598,2 2.078,3 1.597,5 3.541,0 2.917,8 10.422,4 8.205,9