Gemeente Leeuwarden



VVD: Vervolgvragen afvalstoffenheffing

Bron: VVD Leeuwarden (25-10-2005)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden.

Geacht college,

Op 18 oktober jl. ontvingen wij de antwoorden op onze vragen over de afvalstoffenheffing, waarvoor natuurlijk onze dank! De VVD Leeuwarden is echter van mening dat de gestelde vragen niet voldoende zijn beantwoord. Wij vinden het onderwerp van een zodanig belang, dat wij vervolgvragen stellen. Dit ook in het licht van opmerkingen van staatssecretaris Van Geel van milieu, die oproept dat gemeenten de afvalstoffenheffing voor burgers moeten verlagen. Staatssecretaris Van Geel van Milieu deed deze dringende oproep aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nu er steeds minder afval opgehaald hoeft te worden. In Leeuwarden stijgt de afvalstoffenheffing juist alleen maar (zelfs meer dan de inflatiecorrectie).

In het antwoord op onze vragen, geeft het college van b. en w. aan advocatenkantoor Nysingh te Zwolle te hebben ingeschakeld in verband met de daar aanwezige expertise op het gebied van het (Europese) aanbestedings-recht en staatssteun en het college geeft aan dat ze een second opinion van advocatenkantoor Pels, Rijcken en Droogleever Fortuijn (het bureau van de landsadvocaat) heeft gevraagd. Dat was echter niet echt een antwoord op onze vraag. Wij hebben eerder al aangegeven dat het belangrijk is dat er ook separaat, onafhankelijk juridisch advies over de juridische kansen en problemen, de mogelijkheden om de eventuele negatieve consequenties te verminderen, etc.


* Is het correct dat wij uit het antwoord van het college van b. en w. op onze eerdere vragen afleiden dat er niet een dergelijk, apart advies (dus buiten de reactie richting de advocaat van de twee afvalbedrijven) is van advocatenkantoor Nysingh over deze zaak? Is het college van b. en w. dan bereid het advies van advocatenkantoor Nysingh alsnog schriftelijk vast te laten leggen in een apart rapport? Zo nee, waarom niet?
* Staat de door het college genoemde second opinion van Advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn op papier? Zo nee, waarom niet en kan dit alsnog gebeuren? Zo ja, kunnen wij de second opinion ontvangen?

In het antwoord geeft het college van b. en w. aan dat de gemeente heeft deelgenomen aan een benchmarkonderzoek voor de afvalstoffenheffing over 2004 in opdracht van het Afval Overleg Orgaan. Hieruit blijkt volgens het college dat de totale inzamelkosten (dus los van de verwerkingskosten en overige bijkomende kosten) zeker marktconform mogen worden genoemd. Vergeleken met andere gemeenten zijn de inzamelkosten in Leeuwarden zelfs laag, volgens het college.


* Kan het college een overzicht geven van de verschillende kosten in Leeuwarden voor afval, te weten: inzamelkosten, logistieke kosten (vervoer), verwerkingskosten, overhead, etc.?
* Kunnen wij het genoemde benchmarkonderzoek ontvangen?
* Welke consequenties trekt het college van b. en w. voor het afvalbeleid uit het feit dat blijkbaar de inzamelkosten marktconform zijn, maar de verwerkingskosten niet?

In uw antwoord over de tariefsdifferentiatie geeft u in feite geen onderbouwing c.q. verklaring van de differentiatie tussen meer- en eenpersoonshuishoudens, buiten het feit dat het in 1996 is vastgesteld en een politieke afweging is. Wij zullen daarom onze vraag preciseren:


* Wat is gemiddeld per huishouden het verschil in de hoeveelheid afval die meer- en eenpersoonshuishoudens in Leeuwarden produceren?

Wij hopen en verwachten dat u de vorenstaande vragen op korte termijn kunt beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Namens de VVD-fractie

Aukje de Vries.