GroenLinks

GroenLinks: "toetreding Roemenië in gevaar door gemodificeerde soja"

25 oktober 2005

In Roemenië dreigt de verbouw van enorme hoeveelheden genetisch gemodificeerde soja een onbeheersbaar probleem te worden. Samen met een afwachtende houding inzake corruptiebestrijding komt Roemeense toetreding tot de Europese Unie hierdoor wat GroenLinks betreft in gevaar.

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk reageerde vandaag in het Europees Parlement op een voortgangsrapport van de Europese Commissie over de situatie in kandidaat-lidstaat Roemenië.

"Daar wordt de omstreden Roundup Ready Soja van het Amerikaanse bedrijf Monsanto verbouwd. Deze is in de EU verboden. Van de teelt is ondertussen 90 procent genetisch gemodificeerd, terwijl dit officieel 50 procent zou zijn. Die toename ontstaat door ongebreidelde besmetting van de traditionele soja en de illegale verkoop van genetisch gemodificeerd zaad", aldus Lagendijk.

Hij baseert zich onder meer op uitlatingen van voormalig algemeen manager van Monsanto in Roemenië, Dragos Dima. Deze heeft Monsanto verlaten omdat hij in Roemenië een onbeheersbaar probleem zag ontstaan.

Ook wat corruptiebestrijding betreft, verwacht Lagendijk maatregelen van Roemenië om voor toetreding in 2007 in aanmerking te komen. "Begin dit jaar hebben we besloten de nieuwe regering een kans te geven. Ondertussen bestaat er een gemengd beeld. Op veel terreinen wordt vooruitgang geboekt, maar vooral wat betreft corruptiebestrijding op het hoogste ambtelijke en politieke niveau moet er nog veel gebeuren. Er is net een nieuwe procureur-generaal aangesteld die een zaak tegen een ex-minister heeft heropend. Het is belangrijk dat we meer van dit soort initiatieven gaan zien."