Ingezonden persbericht

Persbericht "Jouw Amersfoort"

Alleen de lasten of ook nog lusten...... Begroting 2006 Gemeente Amersfoort

De begrotingsbehandeling nadert. Het politieke feestje van het jaar. Sinds de invoering van het dualisme hoort het hoogtepunt te liggen bij de kadernotabehandeling in mei/juni, maar als je als Raad daarin niet meer weet te verschuiven dan 73.000 euro structureel! Dan gaat het niet goed met de kaderstelling van de Raad. Jouw Amersfoort heeft daarom bij deze begrotingsbehandeling een flink aantal wijzigingsvoorstellen. Deze begroting is de startbegroting voor de nieuwe raadsperiode.

Wat valt ons op in de Begroting (en waar komen we dus in De Ronde en De Raad op terug)

* Cultuur en Groen zijn er voor de toeristen (begroting blz 6 volgens het college). JA, maar eerst voor de eigen inwoners, die graag willen wonen in een aantrekkelijke en groene stad met voldoende recreatie- en uitgaansmogelijkheden dichtbij huis.

* Lastenverlichting moet worden doorgevoerd en niet een beetje doorgevoerd via een U-bocht met een luchtje.... (zie apart persbericht)

* GSB: Amersfoort een grote stad (blz 34), maar niet als het gaat om op tijd je plannen indienen om ook daadwerkelijk voor de miljoenen in aanmerking te komen. Als enige van de G26 te laat......

* Veiligheid: Vooraf goed plannen maken waarin de sociale veiligheid uitgangspunt is of achteraf repareren..... Uitgangspunt dus. Sociale veiligheid moet een prominente plaats krijgen bij het opstellen van nieuwbouw of herstructureringsplannen.

* De Raad heeft bij motie in 2002 al aangenomen dat een veel hoger percentage jongeren tevreden moet zijn over de voorzieningen voor jongeren. Waar blijft de actie? (blz 63). JA, jongerencentra moeten ook meer open en sport moet goedkoper! En zou het niet mooi zijn als er een studentensocieteit zou komen. De Kelder moet groter, maar niet pas in 2009!

* Accepteren we dat meer dan 1/3 van de senioren zich eenzaam voelt en dat we daar de komende vier jaar geen verbetering in nastreven? (blz 59) Een sociaal veilige omgeving zorgt er mede voor dat mensen weer op straat durven. En wat is de rol van de wijkcentra. Die moeten ook meer doen. Aquadroom moet open blijven in het Sportfondsenbad tot dat het nieuwe bad aan de Hogeweg klaar is. Enig idee hoeveel mn senioren van dit bad gebruik maken.

* Accepteren we dat 25% van onze jongeren de school verlaat zonder startkwalificatie (diploma). Wat is hun toekomst in Amersfoort? JA, we gaan een veel grotere inspanning leveren om stageplaatsen te vinden en VMBO en MBO leerlingen te helpen.

* Transparantie. Hoe transparant en inzichtelijk zijn gemeentelijke plannen en processen. Wat is van wie? Bestemmingsplannen moeten up to date zijn. Waar zijn de cijfers uit de prestatieovereenkomsten met de woningbouwcorporaties. En mogen onze inwoners echt meedoen? JA, van ons zeker!

* Verkeer en economie. Wat is er nu echt bereikt in vier jaar tijd door het college? Alle initiatieven kwamen uit de Raad of van inwoners.... Actualisatie VVP > initiatief van Jouw Amersfoort en VVD, Vervolg Vergunningparkeren > initiatief Jouw Amersfoort, Gratis Fietsparkeren > initiatief Jouw Amersfoort, terugdraaien bezuinigen OV > initiatief GrL/PvdA, oplossing verkeersknelpunt Stationsstraat > inwonersgroep olv Kees Nije, verkeersveiligheid Binnenstad op de agenda > initiatief Bewoners Binnenstad....... moeten we nog meer voorbeelden geven......?

* Bibliotheek. Op zondag open in het Eemcentrum. Voor de broodnodige levendigheid op en rond het plein.

* Mensen met schulden moeten geholpen worden. Geen wachtlijsten en echte aandacht. Iemand help je niet van z'n schulden af door 2 gesprekken.

Als bijlage treft u een aantal van onze (concept) amendementen en moties aan, die door de verschillende fractieleden op 25 oktober in De Ronde worden ingebracht.

Voor meer informatie kunt u direct contact opnemen met de indiener van de motie/het amendement namens de fractie of b.g.g. met Raphael Smit of Mirjam Barendregt.

Met vriendelijke groet,
namens de Jouw Amersfoort fractie

Mirjam Barendregt
06 - 51 90 22 13

Voor de bijlagen mail MBarendregt@prened.NL