Grote schoonmaak sloten in De Laar Informatieavond op 27 oktober 2005 (12-10-2005)

In oktober start Waterschap Rivierenland samen met de gemeente Arnhem met de schoonmaak van de sloten en singels in De Laar. Er wordt een dikke laag slib van de bodem verwijderd. Na de werkzaamheden is er meer ruimte voor de aan- en afvoer van water dan nu. Bovendien verbetert de water- en bodemkwaliteit, wat gunstig is voor de planten en dieren die in en bij het water leven. De werkzaamheden in De Laar zullen waarschijnlijk tot eind maart 2006 duren.

Naast de baggerwerkzaamheden komen er ook drie nieuwe stuwen in de buurt van het Gelredome en park Westerveld. Ook deze dragen bij aan de verbetering van de waterhuishouding. Bewoners van De Laar ontvangen rond 18 oktober een brief van het waterschap over de werkzaamheden. Daarnaast organiseren waterschap en gemeente een inloopavond op donderdagavond 27 oktober 2005 van 19.30 tot 21.00 uur in Boerderij De Kroon, Randweg 2, 6845 AC Arnhem. Op deze avond zijn medewerkers van het waterschap en de gemeente aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Werkwijze

Voor het baggeren maakt het waterschap gebruik van schuifbootjes, die het slib naar een bepaald punt schuiven, en van kranen die het slib in vrachtwagens scheppen. De vrachtwagens voeren het grootste gedeelte van het slib af naar een depot.

Slib op de oever

Op plaatsen waar genoeg ruimte is en het weinig hinder geeft, komt het slib op de oever te liggen. Het is beter om er dan tijdelijk niet te lopen of te spelen. Daarom staan er dan afzettingen en waarschuwingsborden. Als het slib goed droog is, wordt het ingezaaid. Na verloop van tijd is de oever dan weer begroeid. Zodra de afzettingen en de borden weg zijn, kan er weer gewoon gelopen worden.

Steigers

Veel mensen die aan het water wonen, hebben steigers in de sloten en singels geplaatst. Deze steigers kunnen blijven staan. Het waterschap baggert er omheen. Om beschadigingen aan bootjes te voorkomen moeten deze wel uit het water gehaald worden of tijdelijk ergens anders ondergebracht worden.

Meer informatie

U vindt meer informatie op de website van de gemeente en op deze site.

U kunt ook bellen: met de gemeente via de servicelijn 026 - 377 43 21 of met Waterschap Rivierenland via nummer 0344 - 64 90 90.