Ingezonden persbericht


Texel, 21 oktober 2005

ecomare zet zeehonden uit

scholieren onderzoeken nut zeehondenopvang voor ministersconferentie

Op 27 oktober zet Ecomare de eerste vier van de negen deze zomer opgevangen zeehonden weer uit in de Waddenzee. Op 2 en 3 november is de tiende trilaterale ministersconferentie over het (inter)nationale beheer van het Waddengebied. In dat kader is een scholenproject opgezet waarin scholieren uit het voortgezet onderwijs beleidsadviezen opstellen, onder andere over zeehondenopvang, voor de verantwoordelijke ministers uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Dit project is een samenwerkingsverband tussen de educatieve centra van de Nederlandse waddeneilanden. De coördinatie is in handen van Ecomare.

nut zeehondenopvang

De scholieren vinden dat de natuurlijke selectie van de zeehondenpopulatie niet teveel verstoord moet worden door het opvangen van zeehonden. Opvang op kleine schaal dus, waarbij soms zelfs gepleit wordt voor het laten inslapen van bepaalde gestrande zeehonden zoals dat in Denemarken gebeurt. De redenen dat zeehondenopvang volgens de scholieren wel moet blijven zijn: voor informatie en educatie, voor noodgevallen en om voorbereid te zijn op toekomstige rampen en bedreigingen. In totaal hebben 16 scholen onderzoek gedaan op een van de waddeneilanden. Op www.waddenconferentie.nl staan alle uitgebreide beleidsadviezen van de scholen.

ministersconferentie

De Waddenzeelanden Nederland, Duitsland en Denemarken evalueren eens per 4 jaar hun Waddenbeleid en doen voorstellen nieuw beleid. Op 2 en 3 november op Schiermonnikoog is minister Cees Veerman voorzitter. De drie landen zijn doordrongen van het belang van het kostbare natuurgebied de Waddenzee. Goede zorg voor het gebied, beperking van verstoring en vervuiling komt ook de zeehonden ten goede. Nu al zijn vanaf het strand regelmatig zwemmende zeehonden te zien. Dat beeld kan in de toekomst steeds gewoner worden.

uitnodiging

Ecomare nodigt journalisten uit om mee te gaan met het uitzetten van de zeehonden. Met de Phoca, een schip van het ministerie van LNV, worden de dieren naar een zandplaat in de Waddenzee gebracht en losgelaten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Henk Brugge bij EcoMare, 0222-317741 of via henkbrugge@ecomare.nl.

///////////////////

Nadere informatie: EcoMare, Henk Brugge, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel

t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, henkbrugge@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De doelstelling van EcoMare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.