FNV

Petitie laatste oproep aan werkgevers in betonindustrie

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de negenduizend werknemers in de betonindustrie dreigen donderdag 27 oktober vast te lopen. FNV Bondgenoten bereidt een petitie voor waarmee de leden een laatste oproep aan de werkgevers doen om meer te schuiven. "Links en recht begint het te stomen", vertelt vakbondsbestuurder Piet Janssen over de toenemende onvrede onder de betonwerkers. "Als de werkgevers net zo halsstarrig blijven als in al die voorgaande onderhandelingsronden, dan voorzie ik dat we na donderdag het actietraject in moeten."

Bij aanvang van de laatste ronde zullen vakbondskaderleden de werkgeversonderhandelaars de petitie in Woerden aanbieden. Op 3 november zullen kaderleden uit het hele land zich beraden over de uitkomst, zoals het er nu naar uitziet een mager eindbod van de werkgevers.

"De werkgevers willen niets", constateert Janssen. "Niet meer dan 1 procent meer loon per 1 januari 2006, terwijl de cao met terugwerkende kracht in het voorjaar moet ingaan. Geen reparatie van de pensioen waardoor mensen één of twee jaar langer moeten werken. Geen fatsoenlijke loonaanvulling bij ziekte."

FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging van 1,25 procent bij het begin van de nieuwe looptijd van een jaar, aanpassing van de pensioenregeling aan de nieuwe fiscale regels met behoud van rechten en 100 procent loon in het tweede ziektejaar.