ESA lanceert studentensatelliet SSETI-Express op 27 oktober

European space agency

Persbericht 24 oktober 2005

Op donderdag 27 oktober om 08.52 uur CEST wordt ESAs studentensatelliet SSETI-Express gelanceerd. De lancering vindt plaats vanaf de lanceerbasis Plesetsk in Rusland, aan boord van een Kosmos-3M raket.
SSETI-Express, ongeveer zo groot als een wasmachine, is gebouwd door bijna 200 studenten van 21 verschillende universiteiten in 13 landen. Veel van de communicatie en afstemming tussen de teams verliep via het internet.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA hecht grote waarde aan initiatieven als SSETI. Het geeft studenten de kans aan concrete ruimtevaartprojecten te werken en brengt ze in contact met de ingenieurs en wetenschappers van ESA. Zo hoopt ESA een nieuwe generatie ruimtevaartingenieurs te inspireren.

Het woord -Express-in de naam SSETI-Express verwijst naar de korte tijd waarin de satelliet gebouwd is: slechts anderhalf jaar. De satelliet is een testplatform voor de toekomstige studentensatelliet SSETI-ESEO, die gebruik maakt van technologieën die SSETI-Express zal testen. Daarnaast zal de satelliet fotos van de aarde maken en drie pico-satellieten lanceren, kubusjes van tien centimeter groot. Eén ervan test technologie voor het vanuit de ruimte volgen van dieren. Als proefdier is in het Noorse natuurpark Hardangervidda een rendier -Rudolf- met een zender uitgerust. Verder heeft SSETI-Express een transponder aan boord die gebruikt kan worden door radioamateurs. ESA vraagt radioamateurs over de hele wereld om tijdens de missie naar SSETI-Express te luisteren en zo te helpen gegevens van de satelliet te verzamelen.

Hoewel er geen Nederlands team direct bij de bouw van SSETI-Express betrokken was, volgen studenten van de TU-Delft de satelliet na de lancering. Rond 12.00 uur s middags verwachten de studenten voor het eerst signalen van de ESA-satelliet op te vangen in het satelliet-grondstation van de TU-Delft. Daarmee zijn ze overigens niet de eerste, want rond 10.30 uur hoopt het grondcontrolecentrum van SSETI-Express in Denemarken al contact te maken. Voor de TU-Delft is dit een goede voorbereiding op de lancering van een eigen studentensatelliet in 2007.

Noot:
Vertegenwoordigers van de pers kunnen de lancering volgen vanuit Space Expo, het bezoekerscentrum van ESA/ESTEC, samen met 120 schoolkinderen van de Amerikaanse school in Den Haag en het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. Het programma start om 08.00 uur en duurt tot 09.00 uur. Als u dit programma wilt bijwonen verzoeken we u contact op te nemen met Rosita Suenson (071-565 3006). Voor informatie over de activiteiten van de TU-Delft kunt u contact opnemen met Christine Windmeijer (m.c.windmeijer@lr.tudelft.nl, 06-53525256).

BELANGRIJK:
Het is altijd mogelijk dat een lancering wordt uitgesteld. Belt u daarom voor u van huis vertrekt het informatienummer 071 - 565 8016 voor de actuele situatie.