Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

24-10-2005
Groot kentekenonderzoek ten westen van Eindhoven op 27 oktober

In het kader van het project Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant wordt op donderdag 27 oktober a.s. een omvangrijk kentekenonderzoek gehouden in het gebied ten westen van Eindhoven. Voor een deel valt daar ook de gemeente Eersel onder.
Het onderzoek moet inzicht geven in de hoeveelheid auto's en vrachtwagens die door het gebied rijden en welke routes zij precies volgen. Deze verkeersgegevens zijn noodzakelijk om maatregelen te kunnen nemen om de regio Eindhoven bereikbaar te houden voor het wegverkeer.

Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant is een project waarbij alle 21 gemeenten in de regio, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat intensief samenwerken om de doorstroming van het verkeer in de gehele regio te verbeteren. Voorname aanleiding voor deze intensieve samenwerking is de ombouw van de Randweg Eindhoven in de periode 2006 tot 2011. De komende 5 jaar worden tal van maatregelen genomen om de bestaande lokale wegen, provinciale wegen en rijkswegen optimaal te benutten en het verkeer op een vlotte en veilige manier te laten rijden. Voor Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant is een maatregelenpakket vastgesteld waarin voor een bedrag van circa 45 miljoen verschillende maatregelen op het gebied van verkeersdoorstroming zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld het beter instellen van verkeerslichten op kruispunten.

Verkeer mijdt vermoedelijk files
Het kentekenonderzoek is één van de maatregelen uit het maatregelenpakket en moet inzicht geven in de hoeveelheid wegverkeer en de routes die gevolgd worden. De verwachting is dat er in de ochtend- en avondspits veel verkeer door het gebied rijdt dat de snelwegen mijdt, omdat hier vaak files staan. Dit verkeer zoekt andere routes over wegen en veroorzaakt hierdoor overlast in de aanliggende woonkernen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het SRE, de provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en de gemeenten Oirschot, Best, Son en Breugel, Eersel en Bladel.

Donderdag als maatstaf
Het onderzoek vindt plaats in de gemeenten Oirschot, Best, Son en Breugel en delen van de gemeenten Eersel en Bladel en wordt grofweg begrensd door de A67, de A58, de A2 en de A50. Voor het kentekenonderzoek worden door meer dan 100 werkstudenten op een groot aantal strategische locaties in het studiegebied de kentekens van passerende auto's en vrachtwagens genoteerd. Het kentekenonderzoek vindt plaats op een donderdag tijdens de ochtendspits (van 6 tot 10 uur) en de avondspits (van 15 tot 19 uur) omdat deze dag verkeerskundig gezien de meest gemiddelde dag van de week is. De resultaten van het onderzoek zijn begin 2006 beschikbaar. In 2006 wordt gekeken of er extra verkeersmaatregelen nodig zijn om de regio Eindhoven bereikbaar te houden voor verkeer.