Uitreiking Christaan Huygens Wetenschapsprijs 2005

St. christiaan huygens-prijs

Uitreiking Christaan Huygens Wetenschapsprijs 2005 in Voorburg Referaat Dr. A.H.E.M. Wellink, president van de Nederlandsche Bank: Van homo economicus naar homo emotionomicus

Op 27 oktober a.s. zal Dr. J. van de Ven in Voorburg uit handen van de Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven , de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs 2005 ontvangen voor zijn dissertatie 'Psychological Sentiments and Economic Behaviour'.

Omdat de prijs is toegekend aan een wetenschapper in het vakgebied economie, is de Nederlandsche Bank (DNB) dit jaar de hoofdsponsor. Dr. A.H.E.M. Wellink, president van DNB, zal tijdens die uitreiking een referaat houden met de titel: Van de homo economicus naar de homo emotionomicus. Is de economie de ratio voorbij?

De uitreiking vindt plaats op 27 oktober 2005 vanaf 14:15 uur in de Oude Kerk, Herenstraat 77 in Voorburg.

De Christiaan Huygens Prijs is in 1998 ingesteld en bestaat uit een bedrag van Euro 10.000,- een oorkonde en een bronzen beeld van Christiaan Huygens. De prijs wordt dit jaar ondersteund door de Nederlandsche Bank en wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die een dissertatie verdedigde die een vernieuwende bijdrage levert aan het vakgebied. Er zijn vier vakgebieden, verbonden met de erfenis van Huygens, die afwisselend in aanmerking komen voor de prijs: actuariaat en econometrie, energiefysica en experimentele natuurkunde, ruimtewetenschappen en economische wetenschappen. De prijs werd dit jaar toegekend in de laatstgenoemde categorie.

De prijswinnaar Van de Ven studeerde aan de Universiteit van Tilburg af als econoom, met een specialisatie in micro- en macro-economie. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij CentER en aan de Universiteit van Toulouse. Na enige tijd gewerkt te hebben bij het Centraal Planbureau is hij thans als universitair docent verbonden aan de Universiteit Utrecht (Utrecht School of Economics).

Uitreiking historisch Huygens bankbiljet
Namens de Nederlandsche Bank zal de Voorzitter van de Christiaan Huygens Wetenschapsprijs, burgemeester M.A.P. Van Haersma Buma, tijdens de voorafgaande lunchbijeenkomst op Hofwijck, aan de prijswinnaar een vijftig jaar oud, 25 gulden bankbiljet uitreiken. Met daarop een afbeelding van Christiaan Huygens, de buitenplaats Hofwijck, de zon, maan en Saturnus. Op de achterzijde van het biljet is het door Huygens uitgevonden slingeruurwerk afgebeeld en de luchttrillingen uit zijn wetenschappelijke publicatie 'Verhandeling over het licht' uit 1690.

De erflater bankbiljetten serie kwam in de jaren 50 tot 60 stand op basis van ontwerpen van Eppo Doeve. De serie bevatte naast de afbeelding van Christiaan Huygens de portretten van Erasmus, Rembrandt, Johan de Witt, Hugo de Groot en Boerhave.

Christiaan Huygens Juniorprijs.
Een deel van het programma van de prijsuitreiking in de kerk zal worden besteed aan de uitreiking van de Christiaan Huygens Juniorprijs. Deze prijs heeft als doel excellente leerlingen uit de bovenbouw van het VWO, door natuurwetenschappelijk onderzoek op hun niveau inzicht te geven in de mogelijkheden en uitdagingen van de bètawetenschappen. Een groep van 7 leerlingen van het Huygens Lyceum te Voorburg werkte aan de onderzoeksopdracht: Exploratie van Mars, de betekenis van die planeet voor de mens van de 21ste eeuw.


---