Eneco

Grootste Ecopark van Nederland - Officiële opening

Rotterdam, 25 oktober 2005 - Het Ecopark Waalwijk, de grootste van Nederland, wordt op donderdag 27 oktober officieel in gebruik genomen. Op de voormalige afvalstortplaats aan de Gansoyensesteeg in Waalwijk staat nu een zonnecentrale met 4.200 zonnepanelen en vijf windturbines. Samen met de reeds aanwezige stortgasinstallatie voorziet dit park ongeveer 6.000 huishoudens van duurzame stroom. ENECO Energie investeerde hierin 16 miljoen euro. Gedeputeerde van Noord-Brabant Onno Hoes verricht de openingshandeling.

Dit is een moment om even stil te staan bij een initiatief waar we trots op mogen zijn, aldus de Waalwijkse wethouder Herman Bleekendaal. Het Ecopark is uniek en biedt drie vormen van duurzame energie: zonne-, wind- en stortgasenergie. We leveren hiermee een bijdrage van ongeveer 8,5 Megawatt aan de duurzame elektriciteitsvoorziening in Nederland. In Europees verband is vastgelegd dat in 2010 minimaal negen procent van de elektriciteit afkomstig moet zijn uit duurzame bronnen. Het gebruik van fossiele brandstoffen neemt hiermee in de toekomst af. Als gemeente maken we ons graag sterk voor de ontwikkeling van duurzame energie.

Investeren in duurzame energie staat bij de provincie Noord-Brabant hoog op de agenda. Hoes: Iedereen is overtuigd van de noodzaak van duurzame energie. Samen moeten we die verantwoording op ons nemen. Waalwijk heeft dit op een goede manier opgepakt. ENECO Energie werd bereid gevonden in het Ecopark te investeren. Marco Jut, senior projectmanager van ENECO Energie: "Als energiebedrijf zoeken wij voortdurend naar duurzame energiebronnen. Dit was een geschikte locatie. En we zijn blij dat de gemeente en ENECO samen dit project hebben ontwikkeld. In Waalwijk zijn hiermee op en rond een voormalige stortplaats drie vormen van duurzame energie samengebracht op een schaal die voor Nederland uniek is.

Lagerhuis debat
Tijdens de opening gaan middelbare scholieren uit Waalwijk in debat over duurzame energie. Hieraan nemen ook de volgende personen deel: namens ENECO de voorzitter van de Raad van Bestuur Ronald Blom, namens de gemeente Waalwijk wethouder Herman Bleekendaal en namens de Provincie gedeputeerde Onno Hoes. Het debat wordt geleid door de ENECO-zusjes.