Lot

Jongeren actief bij thuiswonende chronisch zieken en gehandicapten

Bevorderen van lokaal vrijwilligerswerk door jongeren, dat is een van de doelstellingen van het Ministerie van VWS. Daarom heeft LOT/Xzorg projectsubsidie gekregen om samen met haar (lid-) organisaties meer jongeren actief te krijgen bij thuiswonende mensen met een chronische ziekte of handicap. Ook het Oranje Fonds en het VSBfonds investeren in het project, omdat hierdoor in de toekomst meer (jonge) hulpvragers een beroep kunnen doen op een vrijwilliger, jongeren ervaring opdoen die hun bij studie en beroep van pas komt en een verjonging binnen de vrijwilligersorganisaties ontstaat. Op 27 oktober is er een kick-off bijeenkomst met twintig organisaties die deelnemen aan het project en die vanaf januari 2006 actief (V)MBO-jongeren gaan werven in hun eigen gemeente of regio.

Het project richt zich op jongeren met een (V) MBO-opleiding in de leeftijd van 16 t/m 22 jaar, omdat zij vanwege hun praktische instelling en kwaliteiten veel kunnen betekenen voor mensen die hulp nodig hebben bij activiteiten thuis of buitenshuis.

Het unieke van de informelezorg bij thuiswonenden is dat vrijwilligers bij mensen thuis komen en zelfstandig met de hulpvrager, die jong of oud kan zijn, invullen welke activiteiten zij samen kunnen ondernemen. Dat kan gaan om een kopje thee drinken en een praatje maken met een oudere of spelen met een kind. Samen een boodschap doen of een gezamenlijke hobby beoefenen kan natuurlijk ook (computerhulp, samen naar voetbal enz). De vrijwilligersorganisaties beschikken over een professionele staf, waardoor zij een intake- gesprek bij de hulpvrager kunnen doen, een goede koppeling kunnen maken tussen hulpvrager en vrijwilliger en de vrijwilligers ook kunnen coachen.

Jongeren helpen graag vrijwillig!
Dat jongeren alleen maar aan zichzelf zouden denken is een misverstand. Dat blijkt wel uit het project Zorgzakgeld dat in Gouda de afgelopen jaren uitgevoerd is. Het Bureau Informele Zorg zette daar een speciaal programma op om jongeren te betrekken. Voor hun inspanningen kregen de jongeren een minimale vergoeding (zorgzakgeld). Resultaat is dat nu - zelfs na de beëindiging van de vergoeding! - vijftig jongeren actief hulp geven aan oudere of jongere mensen met een chronische ziekte of handicap. Als dat in Gouda lukt, dan moet het toch ook elders in Nederland lukken om meer jongeren actief te interesseren voor vrijwilligerswerk bij chronisch zieken en gehandicapten.

Verjonging vrijwilligersorganisaties
LOT/Xzorg die zich landelijk inzet voor belangenbehartiging en ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers wil haar lidorganisaties graag ondersteunen bij het trainen, begeleiden en blijvend binden en boeien van jongeren. Dat vraagt namelijk om een specifieke aanpak. Het project is gebaseerd op allerlei in de praktijk geteste methodieken en ervaringen, waaronder die van bureau Informele Zorg, onderdeel van Thuiszorg de Vierstroom in Gouda. Afhankelijk van de resultaten zullen daarna in 2007 mogelijk meer vrijwilligersorganisaties in de informele zorg jongeren gaan inschakelen.