Gemeente Amsterdam

Wethouder Van der Horst bezoekt Ghana

26 oktober 2005
---
Stefan Rutte

Van donderdag 27 t/m zondag 30 oktober brengt wethouder/loco-burgemeester Mark van der Horst een werkbezoek aan Accra, de hoofdstad van Ghana. Doel van het bezoek is de huidige projecten tussen Amsterdam en Accra te bezoeken en met de burgemeester van Accra te praten over de voortzetting van de samenwerking.

In maart 2004 hebben de burgemeester van Accra en de loco-burgemeester van Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide steden werken samen op het terrein van Ruimtelijke Ordening, Financieel management en Bevolkingsregistratie.

Tijdens het verblijf worden onder meer de volgende projecten bezocht: * Renovatie Jamestown: De gemeente Amsterdam heeft tezamen met de gemeente Accra een plan van aanpak geschreven voor de renovatie van een van de meest verpauperde wijken van Accra: Jamestown. * Computers: Mark van der Horst zal een 25tal computers overhandigen aan de Jamestown Royal School. Door de kinderen ervaring op te laten doen met computers, kunnen hun kansen op de arbeidsmarkt sterk verbeteren. De onderwijzers kunnen via de computers kennis uitwisselen met hun collega's van de Bijlmer Scholengemeenschap in Amsterdam. Daarnaast kunnen de bewoners van Jamestown buiten de schooluren een computercursus volgen. Dit project is in nauwe samenwerking met de Stichting ICT/3O tot stand gekomen. * Bevolkingsregistratie: De Gemeente Amsterdam doet samen met Accra onderzoek naar het opzetten van Bevolkingsregistratiesysteem in Accra. * Financiën: Amsterdam werkt nauw samen met Accra aan het opzetten van een nieuwe financiële administratie en uitbreiding van de lokale belastingheffing om daarmee de financiële positie van de gemeente Accra te versterken. * Busbedrijf: Mark van der Horst zal een bezoek brengen aan het nieuwe nationale busbedrijf MMT. De Ghanese Minister voor Roads & Transport van Ghana heeft Amsterdam om assistentie gevraagd bij het opzetten van het nieuwe busbedrijf. Sinds 1 januari 2005 is voor de periode van 1,5 jaar een van de oud directieleden van het GVB gestationeerd in Accra om daar het management op te zetten.

Eind november staat een tegenbezoek van de Burgemeester van Accra aan Amsterdam gepland.

Pb-192