MTV Networks en PvdA vanmiddag LIVE in discussie in Re:action

Mtv networks bv

MTV Networks en PvdA vanmiddag LIVE in discussie in Re:action over verklaringen kamerlid Dijssenbloem
Vanmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur op TMF

Bussum, 27 oktober 2005

MTV Networks vindt dat de PvdA jongeren niet serieus neemt door met de gepubliceerde verklaring van kamerlid Jeroen Dijsselbloem te komen. MTV Networks neemt haar publiek en maatschappelijke verantwoordelijkheden zeer serieus. De music video's die op de kanalen MTV, TMF of The Box worden vertoond, worden gescreend voordat ze op zender komen. Hierbij worden de richtlijnen van het door de Nederlandse overheid gesteunde NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) nageleefd. Er worden geen music video's of programma's uitgezonden die aanzetten tot crimineel of seksistisch gedrag en MTV Networks zal ook nooit propageren dat dit soort gedrag juist is. Naar aanleiding van de verklaring van PvdA kamerlid over het toenemend aantal groepsverkrachtingen die deels de oorzaak zijn van TMF, en de mate van censuur die zenders zouden moeten toepassen, komt de heer Dijsselbloem zelf vanmiddag live in de uitzending van Re:action. Hij gaat in discussie met Senior Vice President MTV Networks Dan Ligtvoet.

MTV Networks houdt zich juist ook bezig met het creëren van bewustzijn omtrent sociale issues onder jongeren. MTV Exit (Europese campagne tegen mensenhandel) en Free Your Mind Award (onderscheiding voor een individu of organisatie die zich heeft ingezet voor de strijd tegen racisme), de documentaire Rap Around the World op MTV i.s.m. Plan Nederland zijn maatschappelijke initiatieven die afgelopen jaren zijn opgezet.

Muzikanten gebruiken hun muziek en bijbehorende music video's om hun persoonlijke ervaringen, culturele en politieke ideeën te reflecteren. Dit kan mensen aanzetten tot dialoog en discussie. Het leggen van een direct causaal verband tussen artistieke expressie en ernstig crimineel gedrag is echter te simplistisch; waarden en normen van een individu zijn afhankelijk van meerdere factoren zoals opvoeding, educatie en sociale omgeving. Daarnaast zijn ouders en opvoeders zelf ook verantwoordelijk voor het kijkgedrag van hun kinderen.


---