Gemeente Harderwijk


Nieuwe gemeentebegroting vol onzekerheden

Burgemeester en wethouders hebben maandag 24 oktober 2005 de Meerjarenbegroting 2006-2009 gepresenteerd. Harderwijk besteedt in 2006 75 miljoen euro. De bezuinigingen die vorig jaar zijn ingezet lijken volgens het college vruchten af te werpen. Na een tijd van het `zuur' van de bezuinigingen lijkt enig `zoet' van meer positieve resultaten in het verschiet te liggen. Het college kan verheugd melden dat aan het einde van de collegeperiode ondanks de bezuinigingen een groot deel van het collegeprogramma zal zijn gerealiseerd. De Woonvisie is geactualiseerd en in uitvoering, het Waterfront is een nieuwe fase ingegaan en het nieuwe milieubeleidsplan is af.

De programmabegroting voor 2006 toont net als dit jaar een negatief saldo. Vanaf 2007 vertonen de boeken waarschijnlijk weer een positief resultaat. Komend jaar heeft de gemeente echter meer dan voorgaande jaren te maken met onzekerheden, en die kunnen nog leiden tot een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen. De rijksuitkeringen via het gemeentefonds zijn namelijk lastig in te schatten. De onroerend zaakbelasting voor huurders en andere gebruikers wordt wel afgeschaft, maar onduidelijk is nog of het rijk deze lagere inkomsten volledig aan de gemeente compenseert. De stijging van de overige OZB-tarieven is aan een maximum gebonden. Kortom: de gemeente heeft minder financiële speelruimte waardoor tegenvallers eerder van invloed zullen zijn op het voorzieningenniveau.

Zorgtaken naar gemeente
Een andere bron van zorg is de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het rijk hevelt de AWBZ-taken (o.a. de huishoudelijke zorg) over naar de gemeenten. Omdat er nog onvoldoende zicht is op de precieze invulling, zijn ook de bijkomende kosten moeilijk in te schatten. Voorlopige berekeningen laten voor Harderwijk een structureel tekort zien van ongeveer een half miljoen euro..

In de programmabegroting is de besluitvorming uit de Kadernota 2005 verwerkt. Daarin gaf de raad onlangs als `kaders' aan dat 1,5 miljoen euro moet worden gereserveerd voor beheersing van de collectieve lastendruk. Voor aanpassing, onderhoud en uitbreiding van buitensportaccommodaties is eenmalig een half miljoen opzij gezet. Verder zet het college 2,5 miljoen euro apart voor de nieuwe raad zodat die na de verkiezingen op 7 maart niet met een `lege portemonnee' aan nieuwe plannen hoeft te beginnen. Voor ander nieuw beleid biedt de programmabegroting 2006-2009 vrijwel geen ruimte.