Stad Utrecht 11.45 uur

Utrecht 27-10-2005 - Nieuwsberichten districten Stad Utrecht

Oplichting

UTRECHT Woensdag kreeg de politie diverse meldingen dat mensen werden gebeld en vervolgens werden opgelicht.

Deze mensen (afkomstig uit Utrecht, maar ook uit o.a. Vleuten, De Meern, Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Schalkwijk en Zeist) werden gebeld en hoorden een bandje met daarop een Engels sprekend persoon. Deze persoon deelt mede dat ze een cruise hebben gewonnen en dat zij derhalve een nummer moeten intoetsen op hun telefoon. Hierna wordt gevraagd naar hun creditcardnummer met als gevolg dat er geld van hun rekening wordt gehaald. Geen cruise dus, maar wel een aantal honderden euros armer. De politie waarschuwt voor dit soort oplichtingpraktijken en verzoekt mensen om geen creditcardgegevens te verstrekken. Tevens wordt verzocht om contact op te nemen met de politie om hiervan melding te doen.

Openlijk geweld

UTRECHT Op de Gasperilaan ontstond woensdag tumult nadat een automobilist werd gecontroleerd. De politie verrichtte in totaal zes aanhoudingen.

Omstreeks 19.00 uur werd een automobilist, een 21-jarige man uit Utrecht, tijdens een controle aangehouden aangezien hij reed zonder rijbewijs. Omdat de agent alleen was, vroeg de agent om een extra politieauto om de verdachte over te brengen naar het politiebureau. Tijdens het wachten begon een bekende van de net aangehouden verdachte zich ernstig met de zaak te bemoeien. Hierop werd de man, een 23-jarige uit Utrecht, aangehouden voor belediging. Na zijn aanhouding kwam er vanuit de verdachte heftig verzet en schreeuwde om hulp van zijn vrienden. Het hulpgeroep werd beantwoord waarna meer dan tientallen mensen de straat in kwamen. Toen meerdere agenten ter plaatse kwamen, stonden er diverse groepen mensen in een dreigende houding in de richting van agenten die daar al waren. De groep werd gesommeerd om op afstand te blijven. Enkele jongeren negeerden de sommatie, waarna een agent genoodzaakt was de wapenstok te gebruiken bij een onbekend gebleven verdachte. Hierop nam het tumult toe. Tijdens de aanhoudingen werd de politiehond preventief ingezet. Twee verdachten, een 20-jarige man en een 22-jarige man beiden uit Utrecht, die betrokken waren bij het tumult wisten te ontkomen en werden even later aangehouden op de Bernadottelaan en overgebracht naar het politiebureau. Donderdagochtend kwamen twee verdachten van het openlijk geweld, een 66-jarige man een 25-jarige man beiden uit Utrecht, zich vrijwillig melden op het politiebureau. Zij werden aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Mishandeling

UTRECHT - Woensdagmiddag heeft de politie drie mannen aangehouden voor het mishandelen van een vrouw.

Omstreeks 12.35 uur kreeg de politie een melding dat er gevochten werd voor een winkel op het Radboudkwartier in Hoog Catharijne. Ter plaatse was het rustig en spraken de agenten getuigen aan om helder te krijgen wat er gebeurd was. Op dat moment bemoeide een 18-jarige man uit Amsterdam zich met de zaak.

De man werd meerdere malen gevraagd zich te verwijderen maar hier voldeed hij niet aan. Uiteindelijk werd hij aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de man zich hevig en moest hij geboeid worden overgebracht. Uit camerabeelden bleek dat drie mannen - inclusief de aangehouden man - zich schuldig hadden gemaakt aan mishandeling van een 50-jarige vrouw uit Houten. De agenten zijn teruggegaan naar de winkel en hielden de twee andere mannen - 19 en 23 jaar oud beiden uit Almere - aan. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de aanleiding voor de mishandeling is geweest.

Vrouw aangehouden op gestolen bromfiets

UTRECHT - De politie heeft woensdagavond een vrouw aangehouden voor het rijden op een gestolen bromfiets.

Tijdens de surveillance zagen agenten een vrouw met haar bromfiets over de Arthur van Schendelstraat rijden. De vrouw droeg geen helm en kreeg een stopteken. De 27-jarige vrouw uit Utrecht bleek niet in het bezit van een bromfietscertificaat. Tevens bleek dat zij op een bromfiets reed die gesignaleerd stond voor diefstal. De vrouw werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Hier bleek dat zij een bekende veelpleegster in Utrecht is.

Autodief aangehouden

UTRECHT - Woensdagavond heeft de politie een man aangehouden voor het stelen van een auto.

Omstreeks 23.50 uur zagen agenten tijdens de surveillance een voertuig over het Tolsteegplantsoen rijden. Aan de hand van het kenteken werd het voertuig gecontroleerd. Hieruit bleek dat de auto gestolen was. De bestuurder reed bij het zien van de politie een hofje in en vluchtte uit de auto. Na een korte achtervolging kon de 47-jarige dief uit Utrecht worden aangehouden en voor verhoor worden overgebracht naar het bureau.

Winkeldief aangehouden

UTRECHT - Bij winkel aan de Briljantlaan heeft de politie een man aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal.

Personeel van de winkel zag omstreeks 15.05 uur dat een man kleding mee wilde nemen zonder deze eerst af te rekenen. De 28-jarige dief uit Driebergen werd staande gehouden en aan de inmiddels gewaarschuwde politie overgedragen. De man bekende op weg naar het bureau de kleding gestolen te hebben. Hij werd ingesloten.

Bestuurder onder invloed

UTRECHT - In de nacht van woensdag 26 op donderdag 27 oktober heeft de politie een man aangehouden voor het rijden onder invloed.

Door getuigen werd omstreeks 01.10 uur naar de politie gebeld omdat een automobilist op de Einsteindreef tegen een lantaarnpaal was gereden. Ter plaatse troffen de agenten een 57-jarige man uit Baarn aan. De man was met zijn auto tegen een lantaarnpaal gereden. Hij verklaarde dat iemand anders had gereden en die iemand was inmiddels weggelopen.

Uit alle getuigenverklaringen werd duidelijk dat de man gewoon zelf gereden had. Omdat hij sterk naar alcohol rook moest hij een blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 845 ug/l uit. Zijn rijbewijs werd ingenomen. Met een proces-verbaal en een rijverbod van tien uur werd hij naar huis gestuurd.