Provincie Zeeland

Stankoverlast in Zeeland door olielek in Antwerpse Haven

Sinds vannacht zijn er bij de Zeeuwse brandweer en politie meer dan 60 klachten binnengekomen over stankoverlast. De stank wordt veroorzaakt door een lekkende olieopslagtank in Beveren in de Antwerpse haven. Sinds dinsdagavond is ongeveer 40 miljoen liter ruwe olie weggelekt, die momenteel wordt weggepompt. De wind waait nu richting het noordwesten waardoor de olielucht zich over Tholen, de Bevelanden en Schouwen-Duiveland verspreidt.

Verwachtingen

De verwachting is dat aan het eind van deze dag in Beveren alle gelekte aardolie zal zijn weggepompt. Omdat er plasjes achter zullen blijven en de bodem is doordrenkt met olie zal de overlast nog geruime tijd aanhouden. Omdat de windrichting hetzelfde blijft, moet in heel Zeeland het komende etmaal en mogelijk langer, rekening worden gehouden met stankoverlast. Voor vragen kan contact worden opgenomen met de afdeling Milieu van de provincie Zeeland, nummer 0118 631 788.

Gezondheid

Er zijn geen nadelige gevolgen voor de volksgezondheid. De lucht kan wel lichte irritatie veroorzaken aan de luchtwegen en ogen. Deze klachten verdwijnen, zodra de lucht weer weg is.

27 oktober 2005 Hanneke Blok 0118 631 392 persberichtnummer 136/05