Gemeente Oisterwijk


Afschermplicht in buitengebied Oisterwijk

Vanaf maandag 24 oktober 2005 zijn houders van hobbypluimvee in zogenaamde hoogrisicogebieden verplicht om hun dieren af te schermen van wilde (trek)vogels. Het afschermen is één van de voorzorgsmaatregelen van de Nederlandse overheid om te voorkomen dat het pluimvee in Nederland besmet raakt met vogelgriep. Als dit zou gebeuren, bestaat het risico dat het virus zich ontwikkelt tot een variant die een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. De afschermplicht geldt alleen EXLWHQ de bebouwde kom. Het kan overigens natuurlijk geen kwaad om uit voorzorg ook binnen de bebouwde kom hobbypluimvee af te schermen.
KRRJULVLFRJHELHGHQLQEXLWHQJHELHG2LVWHUZLMN
Op Oisterwijks grondgebied zijn 2 hoog risicogebieden. Het betreft de rust- en fourageergebieden voor wilde watervogels aan de Logtsebaan en de Leemputten. Om deze gebieden wordt grofweg een zone van 1 kilometer aangehouden als hoog risicogebied. Dit houdt in dat de houders van hobbypluimvee in het buitengebied in de volgende straten maatregelen moeten treffen:
Gebied omgeving Logtsebaan:
Logtsebaan, Heibloemdijk, de Logt (ged.), Lage Logtsedijk, Langendonksedijk, Kollenburgsebaan (ged.).
Gebied omgeving Leemputten:
Heusdensebaan (ged.), Oliviersweg, Schippersdijk, Kreitenstraat, Kerkhovensestraat (ged.), Spreeuwenburgerweg (ged.), Pannenschuurlaan (ged.) Molenbaan (ged.) Kerkhovenbaan (ged.).

+RHDIVFKHUPHQ"
Om te voorkomen dat pluimvee in contact komt met wilde (trek)vogels of hun uitwerpselen, kunt u:
Een afdak bouwen boven de uitloop, dat aan de zijkant is afgedicht met gaas of netten of;
De dieren ook in hun hok houden.
Voor de precieze grenzen van hoog risicogebieden en voor meer informatie kunt u de web-site www.minlnv.nl raadplegen.