Gemeente Arnhem

Project Ondernemer in de wijk succesvol afgerond Tussen maart 2004 en september 2005 liep in een aantal wijken in Arnhem het project Ondernemer in de wijk. Doel van het project was om potentiële startende ondernemers te ondersteunen bij hun stap naar het ondernemerschap. Ook bestaande bedrijven die in problemen dreigden te komen konden aankloppen.

Nieuwe arbeidsplaatsen
Na een evaluatie blijkt dat 80% van de deelnemers de door hen gestelde doelen heeft bereikt, dan wel dat dit spoedig in het verschiet ligt. In totaal hebben 240 ondernemers deelgenomen en het project heeft circa 100 arbeidsplaatsen opgeleverd. Dit positieve resultaat is voor het Arnhems college van burgemeester en wethouders aanleiding het project Ondernemer in de wijk de komende twee jaar voort te zetten.

Na een eerste proef in Klarendal konden ook ondernemers in Malburgen, Presikhaaf-West, Het Broek, Sint Marten, Spijkerkwartier en binnenstad* een beroep doen op advies en begeleiding bij het oprichten van hun onderneming en bij knelpunten in het ondernemerschap. Centraal in het project stond de kwaliteit van het ondernemerschap; die draagt bij aan de economische kracht en uitstraling en daarmee aan de leefbaarheid in de wijken.

Stimuleren wijkeconomie
Het terugbrengen van werk in de wijk, ofwel het stimuleren van wijkeconomie, staat de laatste jaren in de belangstelling. Het Grote Stedenbeleid richt zich niet meer alleen op het terugdringen van maatschappelijke achterstanden, maar ook op het benutten van economisch potentieel. Wijken kunnen een broedplaatsfunctie vervullen en op die manier een bijdrage leveren aan de stedelijke economie. Economische activiteit in de wijk zorgt bovendien voor diversiteit die de leefbaarheid bevordert.

Wijkconsulent
De wijkbedrijfsconsulent (verzorgd door Seinpost Adviesbureau BV) is in de betreffende wijken onder meer actief op zoek gegaan naar starters en bestaande bedrijven met uiteenlopende vragen. Ook ondersteunde de consulent hen bij het oplossen van knelpunten. Via De Eigen Zaak BV konden ondernemers ook een beroep doen op bedrijfsadvies op maat en deelnemen aan workshops, bijvoorbeeld gericht op het uitwerken en realiseren van (starters)plannen en het oplossen van bedrijfsproblemen.

De resultaten
Na de evaluatie heeft dit het volgende opgeleverd:
* Stijging aantal deelnemers van 240 naar 287 per 1 oktober.


* 130 Cliënten zijn door Seinpost begeleid, 157 mensen zijn doorverwezen naar De Eigen Zaak voor een intensievere begeleiding en het volgen van cursussen.

* Allen hebben persoonlijke begeleiding gekregen bij hun plannen voor de start van een eigen bedrijf (204 personen) of bij problemen bij hun reeds gevestigde onderneming (73 ondernemingen)
* Het resultaat tot op heden: 17 nieuw gestarte bedrijven in de komende maanden zal dit nog uitgroeien naar 40; 54 ondernemingen zijn uit een probleemsituatie gered. Dit levert circa 100 arbeidsplaatsen op.


* Een aantal trainingen loopt nog en dit kan leiden tot een feitelijke start op korte óf langere termijn. Uit onderzoek blijkt dat een starter na verloop van tijd gemiddeld een spin-off aan werkgelegenheid oplevert van 3,1 (bij toeleveranciers, adviseurs, diensten etc.) Het totaal-rendement van het project als geheel zal dan ook naar verwachting uitkomen op circa 300 arbeidsplaatsen.

De totale projectkosten bedragen circa 500.000. Daarvan draagt de gemeente zon 240.000 bij (GSB en wijkeconomie), de Kamer van Koophandel 10.000 en de EFRO-subsidie uit het Europees programma Arnhem Kern bedraagt 250.000.


*Deze wijken vallen in het gebied van Arnhem Kern, waarvoor Arnhem tot en met 2006 16 miljoen ontvangt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dit geld is bestemd voor het terugdringen van de stedelijke (economische) problematiek in het gebied. Het programma Arnhem Kern geeft aan hoe de Europese middelen worden besteed. Arnhem Kern maakt samen met acht andere steden deel uit van het Europese programma Stedelijke gebieden Nederland en heeft een nadrukkelijke relatie met het nationale grote stedenbeleid (GSB).

oktober 2005