Gemeente Groningen

arbeidsmarkt

woensdag 26 oktober:
Nieuwe straatnaam in Paddepoel, industrieterrein Ikea, Vinkhuizen en nieuwe naam fietspad Reitdiep

Het Groninger college van B&W stelt de gemeenteraad voor de straatnaam van de nieuwe woningen aan de Voermanstraat Voermanhaven te geven. Daarnaast de nieuwe ontsluitingsweg bij IKEA te vernoemen naar het dorp waar de oprichter van IKEA opgroeide: Agunnarydweg. Verder stelt ze voor de straat tussen de Kornalijnlaan en de Pyrietstraat in Vinkhuizen Kwartsstraat te noemen. Daarnaast de nieuwe weggedeelten in het verlengde van de bestaande straten Kornalijnlaan, Barnsteenstraat en Opaalstraat in Vinkhuizen dezelfde straatnamen te geven en het fietspad in de tweede fase van de wijk Reitdiep te vernoemen naar de wierde Verswerd.

Op de locatie tussen de bestaande bouw aan de Voermanstraat, wordt de nieuwbouw van 44 haven(kade)woningen gerealiseerd, gelegen nabij het Reitdiep. In overleg met de toekomstige eigenaren en de projectontwikkelaar is verzocht de locatie de straatnaam Voermanhaven te geven.

Rondom de nieuwe vestiging van IKEA aan de Sontweg is een nieuwe ontsluitingsweg aangelegd tussen de Sont- en Scandinaviëweg. Door de projectgroep IKEA is verzocht de weg te vernoemen naar de naam van het dorp waar de oprichter van IKEA is opgegroeid: Agunnarydweg. In aansluiting op de bestaande naamgeving in de directe omgeving wordt deze naam zeer geschikt gevonden.

In het kader van de wijkvernieuwing in Vinkhuizen wordt er een nieuwe straat aangelegd tussen de Kornalijnlaan en de Pyrietstraat. De bestaande naamgeving is gebaseerd op namen die behoren tot de categorie mineralen. De naam Kwartsstraat wordt daarom toepasselijk gevonden. Voor de nieuwe weggedeelten in het verlengde van de bestaande straten Kornalijnlaan, Barnsteenstraat en Opaalstraat wordt het wenselijk gevonden hieraan dezelfde straatnamen te verbinden.

Ooit lag bij de huidige Paddepoelsterbrug de wierde Verswerd. Voorgesteld wordt deze naam voor het fietspad, gelegen in de tweede fase van de wijk Reitdiep, vast te stellen. Eerder zijn de straatnamen in deze wijk op namen van wierden in de provincie Groningen al vastgesteld.

Het college legt de voorgestelde straatnamen via de raadscommissie Ruimte en Verkeer voor aan de gemeenteraad.