Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland
* District IJsselstreek


P E R S B E R I C H T


27 oktober 2005


Onderwerp: verdachte overval in bewaring gesteld

Een 18-jarige jongeman uit Gorssel is vandaag aan de Rechter-commissaris in Zutphen voorgeleid en in bewaring gesteld. Hij wordt ervan verdacht op 26 september een overval te hebben gepleegd op een cafetaria aan de Zutphenseweg in Eefde. Tegen twee medeplichtigen (20 en 16) is ook proces-verbaal opgemaakt.

Een poging tot overval, geen buit en toch een passantenonderzoek ? Deze strategie in het onderzoek van de politie heeft tot de oplossing van de gewapende overval op de cafetaria in Eefde geleid.

De overval vond op maandagavond rond 21.00 uur plaats. Een man met een bivakmuts op kwam net na sluitingstijd de zaak binnen en bedreigde het personeel met een, vermoedelijk, nepvuurwapen. De man sprak accentloos Nederlands en wilde geld.

Toen er werd aangegeven, dat er geen geld aanwezig was koos de overvaller eieren voor zijn geld en is zonder buit de zaak uitgerend richting Zutphen. De politie is direct een onderzoek gestart en al snel rees het vermoeden, dat de overvaller door een auto was opgepikt om zo aan de gewaarschuwde politie te ontkomen.

Gezien de ernst van het delict werd naast een uitgebreid buurtonderzoek een week later een passantenonderzoek gehouden. Op de drukke Zutphenseweg werden zo'n 16 agenten ingezet om het avondverkeer te bevragen. Tijdens dit passantenonderzoek passeerden honderden auto's de politiefuiken en die avond bleken meerdere passanten bruikbare informatie te hebben.

In de periode erna zijn zij verhoord en op 24 oktober werd in Gorssel een jongeman aangehouden, die ervan verdacht wordt de overval daadwerkelijk te hebben uitgevoerd. Zijn chauffeur werd de volgende dag aangehouden en een derde betrokkene werd dezelfde dag verhoord.

Inmiddels zijn de cafetariahouder en zijn echtgenote geïnformeerd over de stand van het onderzoek. De verdachte is vanmorgen voorgeleid aan de Rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Als het proces-verbaal tegen de verdachten is afgewerkt, wordt het ter afhandeling naar het Openbaar Ministerie in Zutphen gestuurd.

Einde bericht

Nadere informatie:
Bureau Communicatie
Persvoorlichting:
Anton de Ronde 055 - 548 60 52
Bert Top 055 - 548 60 58

---- --