Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Pieken en dalen voor jeugdspelers bij Arctic Cup

Nederland wint door inspirerend verhaal
s Ochtends had ik een speciaal verhaal voorgedragen aan het team ter inspiratie voor de komende ronde. Biaina heeft een korte samenvatting (Breakfast story) daarvan opgetekend voor de geïnteresseerden! De vijfde ronde verliep erg soepel voor het Nederlandse team. Pepijn won de partij na 25 zetten in een comfortabele stelling. Zijn tegenstander was al enige zetten kort in zijn bedenktijd, maar vergat nu helemaal te zetten. Robin won snel twee stukken na een onverantwoorde pionzet van zijn tegenstander en bracht de score op 2-0.
Biaina had iets meer moeite om het punt binnen te halen. Ze had veel meer ruimte en had alle mogelijkheden om telkens een nieuwe zwakte aan te vallen. Na enige afwikkelingen kreeg ze een toreneindspel met een pion meer, dat ze soepel naar een overwinning wist te loodsen. Matthew bleef op een half puntje steken. Zijn tegenstander speelde een variatie op de afruilvariant van het Frans. Matthew probeerde het wel erg lang, maar moest nog oppassen om niet te verliezen, toen hij zijn hand bijna overspeeld had. Twan zorgde voor een ruime overwinning, door al het geofferde materiaal van zijn tegenstander aan te nemen. Met een leeggeroofd bord gaf zijn tegenstander ontgoocheld op. Een mooie overwinning!

voorbereiding

Nederlanders glijden uit in Salekhard
Na een goede start is Nederland in de zesde ronde tegen de tweede nederlaag aangelopen. Tegen het zelfstandige district (AD) Khanty-Mansiysky dolven we het onderspit. Of het kwam doordat Jop geen verhaal had verteld bij het ontbijt weten we niet, maar we wisten wel dat niet iedereen in topvorm verkeerde.
De dag begon goed, met een snelle overwinning van Robin. Nadat de tegenstander drie vluchtvelden voor zijn koning in één zet weg gaf, zag Robin zijn kans schoon en sloeg toe. De tegenstander kon kiezen tussen mat en dameverlies en koos voor de derde optie: hij gaf op. Vervolgens werd de dag wat grauwer. Pepijn kon pionverlies in de opening niet geheel compenseren. Edoch, na een paar slagenwisselingen had hij genoeg activiteit in een toreneindspel voor zijn pion. Pepijn taxeerde de stelling verkeerd en ruilde torens af. Hij werd in een pionneneindspel gestuurd waarbij hij een belangrijke pion miste. Hij moest jammerlijk zijn eerste 0 incasseren.
Ondertussen stond Biaina iets minder, Twan vrij goed en de partij van Matthew kon nog alle kanten op. Bij Matthew werd steeds meer geruild en uiteindelijk kon hij de partij in het verre eindspel niet meer naar zich toe trekken. Biaina stond al enige tijd onder druk en nadat de rookwolken waren opgetrokken, stond ze rwee pionnen achter met een slechte stelling. De tegenstandster schoof het technisch uit en dus stonden we met 2.5-1,5 achter.
Twan kwam dynamisch uit de opening en leek in zijn element te zijn. Hij kwam steeds beter en beter te staan maar gaf het weg in de tijdnood van zijn tegenstander.

Zo verloren we dramatisch van de geduchte concurrent Khanty-Mansiysky AD. Nadat we het verlies hadden weggegeten bij de lunch (die niet altijd bij iedereen in de smaak viel) kozen we voor een rustig middagprogramma om ons te herpakken voor de laatste drie rondes. Eerst werd er voorbereid op de tegenstander, voedselvoorraden ingeslagen en uitgerust en 2 uur voor het eten gingen we naar een soort schaakschool om te schaken en te tafeltennissen. Hier en daar werd er ook psychologische tikken uitgedeeld tegen Grieken en een enkele speler van koploper en tegenstander van de laatste ronde Yamalo-Nenets AD. Of het winnen van de Grieken met tafeltennis ook effect had op hun zelfvertrouwen, weten we nog niet. Wellicht ondervinden we dat in de achtste ronde.

Vervolgens gingen we avondeten, dit keer lag er veel chocolade(?) bij voor diegenen bij wie de borschsoep nu toch wel de strot aan het uitkomen is. s Avonds hadden we een strak voorbereidingsprogramma. Dat was nodig volgens coach Jop. Eerst werd er een uur gericht voorbereid op de tegenstander en vervolgens werden er nog wat positionele opdrachten behandeld, waarbij een kerstgedachte soms uitkomst biedt. Want, als deze bekend is hoef je alleen nog de volgorde en de route te bepalen en je kunt de tegenstander wegdrukken. Daarna werd de coach nog even weggedrukt door listig spel van zijn tegenstander bij dobbelschaak. De kans op winst in 1 beurt was soms 1 op 216, maar de pupil greep deze kans natuurlijk met beide handen aan. Hier en daar werd er nog een boekje gelezen maar toen ging iedereen vredig slapen, behalve Jop, die moest natuurlijk een verhaaltje voorbereiden, om er zeker van te zijn dat we tegen Samara vol vertrouwen aan de bak gaan.

Hoofdarbiter Geurt Gijssen en zijn tolk Olga Belozerova.

Nederland doet goede zaken
Vanochtend was de trainer weer aan zijn stand verplicht een breakfast story te vertellen. Eens kijken hoe het dit keer uitpakt. De tegenstander van vandaag was Samara. Op zich geen sterk team, maar ze hadden wel een sterk meisjesbord. Twan was als eerste klaar. Hij blies zijn tegenstander van het bord in een mislukte moderne verdediging. Kort daarna was Robin klaar. Hij kreeg een Max Lange op het bord, en kwam meteen goed te staan. Zijn tegenstander deed het niet handig en verloor veel materiaal. Pepijn won 2 lopers tegen een toren en kreeg ook nog een vrijpion. Dat won weer een toren en mocht Pepijn zijn tegenstander matzetten. Matthew kreeg een draak op het bord. Hij won al snel een kwaliteit. Daarna volgde een leuke matcombinatie en daarmee het punt. Biaina kwam slecht uit de opening en het liep helaas niet goed af. De eindstand is dus 4-1 geworden, morgen spelen we tegen de Grieken. We delen nu de tweede plaats met de tegenstander van gisteren, Khanty-Mansiysky AD.

Klik hier om enkele partijen uit deze ronde online na te spelen
---