GroenLinks

Arbeidsmigratie moet Europees geregeld worden

27 oktober 2005

Europese landen zijn gebaat bij economische migratie van buiten de EU. Hiermee reageerde het Europees Parlement op het Groenboek van de Europese Commissie over arbeidsmigratie. Het Groenboek is de eerste serieuze poging om een Europees economisch migratiebeleid te definiëren.

Is arbeidsmigratie een antwoord op de toenemende vergrijzing in Europa? Moet er een Europees GreenCard-systeem komen? Welke rechten en plichten hebben economische migranten? Dit is slechts een greep uit de vele vragen waar het Europees Parlement een antwoord op trachtte te geven.

Noodzaak migratiebeleid
Europarlementariërs hebben allereerst de noodzaak van een coherent Europees migratiebeleid benadrukt. "Er moeten meer legale mogelijkheden zijn om naar de EU te migreren. Bij gebrek aan een legaal immigratiekanaal moeten mensen nu uit ontwikkelingslanden te vaak hun leven wagen om Fort Europa binnen te komen. Ook een Europees migratiebeleid zal dit probleem niet geheel oplossen, maar wel verminderen. Europese burgers worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen en hun kansen te grijpen, maar zodra mensen buiten de EU hetzelfde doen, worden ze behandeld als criminelen," aldus Kathalijne Buitenweg.

Integratie
Om de integratie van migranten in de Europese samenleving te bevorderen, moeten migranten die langer dan 5 jaar legaal in de EU zijn, gelijke rechten krijgen als EU-burgers. Ze moeten bijvoorbeeld kunnen stemmen bij Europese verkiezingen. Dit werd gesteund door de groenen, de socialisten en liberalen.

Green Card
De europarlementariërs werden het niet eens over de invoering van een Europees GreenCard-systeem. Dit systeem - waar de VS mee werkt - stelt migranten in staat om een Green Card (een verblijfs- en werkvergunning) aan te vragen, alvorens naar de EU te komen. Een meerderheid was wel voor een administratieve procedure waarbij men tegelijkertijd zowel een verblijfsvergunning als een werkvergunning krijgt. Lidstaten moeten zelf kunnen bepalen hoeveel arbeidsmigranten ze toelaten.

Eigen werknemers eerst?
De christen-democraten wilden dat arbeidsmigratie uit derde landen pas mogelijk zou worden wanneer werknemers uit de nieuwe lidstaten toestemming krijgen om in andere EU-landen te gaan werken. De groenen waren tegen dit voorstel omdat dit geen antwoord geeft op de huidige migratiedruk en kregen daarvoor een meerderheid aan hun zijde.

«