FNV

Vraag om gratis griepprik voor werkers met pluimvee

Het kan nuttig zijn werknemers in de pluimveehouderij en de
-verwerkende industrie een griepprik te geven. Daardoor zou bij een uitbraak van de vogelgriep in ons land de kans op gevaarlijke mutaties van het virus verkleind worden.
Daarom heeft FNV Bondgenoten de werkgevers in de sector gevraagd de kosten van de gewone griepprik voor hun rekening te nemen. "Die kost toch al gauw drie tientjes", zegt vakbondsbestuurder Jos Hendriks. "Werknemers behoren niet tot de risicogroep die de griepprik gratis krijgt. Het is nu toch aan te raden om te vaccineren om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten."

Hendriks waakt voor paniekreacties op de verspreiding van het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1. Hij reageert op een vraag van het Productschap voor Pluimvee, Vlees en Eieren aan minister Veerman om virusremmers als Tamiflu aan bedrijven te verstrekken.

"Maar dat is zinloos", stelt Hendriks. "Je weet nog niet hoe het gaat. Hooguit zou de gewone preventieve griepprik nuttig kunnen zijn om in een bedrijf met veel pluimvee levensgevaarlijke kruisingen van virussen te voorkomen. Als een werknemers griep heeft, zou zoiets misschien sneller kunnen gebeuren."