Gemeente Abcoude


Nieuw station 8 mei 2006 in gebruik: voorbereidingen in volle gang

Station Abcoude In het weekend van 6 en 7 mei 2006 gaat Prorail de huidige spoorlijnen overzetten naar een nieuw traject. Op maandag 8 mei wordt het nieuwe station in gebruik genomen. De gemeente draagt zorg voor een goede bereikbaarheid in de vorm van een goede weg en een veilige voetgangersroute.

Bereikbaarheid
De voorbereidingen voor de aanleg van een toegangsweg zijn in volle gang om de weg tijdig te kunnen realiseren. Momenteel wordt de zogeheten artikel 19 procedure doorlopen. Deze procedure regelt het bouwrijp maken van de grond. De aanlegwerkzaamheden starten vervolgens in december 2005.

Naast een goede bereikbaarheid van het station moet een aantal tijdelijke voorzieningen worden gerealiseerd. Zo komen er vijftig tijdelijke parkeerplaatsen en wordt de fietsenstalling van het oude station tijdelijk verplaatst. Prorail draagt hier zorg voor. Later worden op de plaats van het huidige spoor de definitieve parkeerplaatsen, fietsenstallingen en verlichting aangelegd.

Bebouwing nieuwe stationsgebied
De verplaatsing van het station was voor de gemeente de aanleiding om het gebied rond het nieuwe station opnieuw in te richten. De gemeente heeft deze kans gegrepen. In juni 2005 hebben zes projectontwikkelaars hun plannen voor de bebouwing van het nieuwe stationsgebied gepresenteerd. De gemeente heeft gekozen voor het plan dat de meest aantrekkelijke invulling geeft aan het gebied. Dit plan sluit qua stijl aan bij zowel de stationsomgeving, als bij de bestaande kern Abcoude. Vooral het subtiele materiaalgebruik en de vormkeuze vormen een mooie mix van dorps karakter en moderniteit die past bij dit nieuwe gebied.

De start van deze bouwwerkzaamheden staan gepland voor het voorjaar van 2006. Ook hiervoor zijn de voorbereidingen in volle gang. Het terrein is inmiddels vrij van bebouwing. Het bouwrijp maken staat gepland voor december 2005. Momenteel worden daarvoor de benodigde procedures doorlopen.

---

27 oktober 2005
Gemeentegids 2005/2006
Burgerjaarverslag 2004
Digitale nieuwsbrief
Connectcar

© 2005 Gemeente Abcoude. Disclaimer